Prostreno.cz

Fazole fava: Krotí symptomy Parkinsona a spraví krevní tlak

Pomoc při hubnutí, lepší zdraví kostí i prevence proti anémii? Na svůj stůl přidejte čím dál oblíbenější fava fazole!

Faba (či fava) fazole patří do rodiny hrachu a fazolí. Přicházejí v různých formách, včetně sušených, mražených a konzervovaných variant. Byly populární součástí stravy na Středním východě, hlavně díky jejich bohatému obsahu bílkovin, nicméně přirozeně si získaly zájem konzumentů na celém světě. Mají totiž slabě nasládlou a zemitou chuť.

Fava fazole jsou dobrým zdrojem energie a 100 gramová porce nabízí asi 110 kcal. Kromě bílkoviny obsahují uhlohydráty, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek. Jsou také plné vitaminů, včetně céčka, thiaminu, riboflavinu, niacinu, vitaminu B6, folátu a vitaminů A, E a K, což z nich činí výživný a chutný doplněk stravy. Jaké jsou jejich hlavní bonusy?

Krotí symptomy Parkinsonovy choroby

Podle studie zveřejněné v roce 2013 fava fazole pomáhají zlepšit motorickou výkonnost u osob trpících Parkinsonovou chorobou. Zvyšují totiž hladiny dopaminu v krvi. Je prokázáno, že pacienti, kteří denně dostávají 1,5 šálku těchto fazolí, jsou na tom s pohyblivostí o dost lépe než jejich kolegové.

Zlepšují zdraví kostí

Fava fazole, které jsou bohaté na mangan, měď, zinek a vápník, prokazatelně zlepšují zdraví kostí. (Jeden šálek neboli 100 g porce obsahuje 43 mg manganu). A mangan pomáhá při snižování nedostatku vápníku v těle, čímž snižuje riziko onemocnění souvisejících s kostmi. Konkrétně se jedná například o osteoporózu.

Mohou bojovat proti chudokrevnosti

Vzhledem k vysokému obsahu železa ve fava fazolí se v jejich souvislosti hovoří i o zmírnění příznaků anémie, tedy únavy, slabosti či dušnosti. Železo podporuje produkci hemoglobinu v těle, což je užitečné při přenosu kyslíku do buněk. Pravidelná konzumace fava fazolí proto může také zabránit anémii.

Spravují krevní tlak

Vzhledem k vysokému obsahu manganu a draslíku uvedený typ fazolí krotí vysoký krevní tlak, což snižuje riziko infarktu nebo mrtvice.

Podporují hubnutí

170 gramová porce fava fazolí obsahuje kolem 180 kalorií, takže se jedná o dobrou volbu pro ty, kdo chtějí zhubnout. Jelikož jde i o bohatou zásobárnu bílkovin a vlákniny, starají se fazole o pocit sytosti, takže zamezují přejídání.

Posilují imunitu

Fava fazole jsou slušným zdrojem mědi, která je důležitým minerálem pro regulaci produkce a růstu zdravých krvinek. Měď také podporuje fungování bílých krvinek, které ničí patogeny způsobující onemocnění v těle. Výzkum také ukazuje, že fava fazole mají antioxidační schopnosti a bojují s volnými radikály.





Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat