Prostreno.cz

Ochutnejte křížence banánu a ananasu

Znáte jackfruit? V češtině se mu říká chlebovník, neboť po upečení připomíná čerstvě upečený chléb. Jinak se jedná o exotické ovoce, které patří k velmi oblíbeným náhražkám masa. Kde ho lze koupit?

Chlebovník různolistý je stálezelený, tropický strom pocházející z indického subkontinentu, kde se pěstoval již před nejméně 3000 lety. Plodí ovoce vejcovitého tvaru s drsným povrchem a hrotitými výrůstky ze šestihranných políček, jehož slupka je v mládi žlutá a ve zralosti má zeleně žlutou až žlutavě hnědou barvu. No a právě ona páchne. Přesto je ovoce, pro které má angličtina název jackfruit (Artocarpus heterophyllus) svoji základnu fanoušků. Z jakého důvodu?

Nádech exotiky s bonusy pro zdraví

Dužina má sladkou, výraznou chuť, jež někteří popisují jako křížence mezi banánem a ananasem. Jackfruit je zdravým zdrojem vitaminu C a dalších základních živin a často dělá organického náhradníka za maso ve vegetariánských nebo veganských pokrmech. Mezi bonusy patří to, že může pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu, což naznačily první rané studie na hlodavcích.

LDL cholesterol neboli „špatný“ cholesterol, je voskový depozit, který se lepí na vnitřní stěny tepen. Jak se tyto usazeniny hromadí, omezují průtok krve, což zvyšuje krevní tlak a riziko infarktu nebo mrtvice. S tím vším souvisí i stav krevního tlaku.

Počítá se i konzervované potěšení

Jackfruit je dobrým zdrojem draslíku. Podle Americké kardiologická asociace (AHA) mohou potraviny bohaté na draslík pomoci krevní tlak snížit, což tuto tropickou potravinu staví do ještě líbivějšího světla. Uvedená asociace AHA doporučuje, aby zdraví dospělí denně konzumovali 4 700 mg draslíku, přičemž šálek syrových plátků jackfruitů obsahuje 739 mg draslíku. Z každého sousta se tak dá vytěžit maximum. Plody chlebovníku různolistého také patří k zásobárnám fytochemikálií, jako jsou flavonoidy, saponiny a taniny.

Zjištění Amerického institutu pro výzkum rakoviny poukazuje na to, že fytochemikálie mají antioxidační vlastnosti, takže čelí účinkům volných radikálů. (Volné radikály jsou vysoce reaktivní molekuly, jen mohou poškodit tělesné buňky a přispět k vývoji několika chronických onemocnění, včetně rakoviny.)

V obchodech se zdravou výživou, nebo ve speciálních asijských supermarketech můžete jackfruit koupit v plechovce – nakládaný nebo mražený. Zkuste ho, určitě se vám jeho chuť zalíbí.

Zdroj: foodinsight.org, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat