Prostreno.cz

Avokádo: Sníží cholesterol, zeštíhlí pas a posílí zrak

Avokádo je poměrně jedinečné ovoce. Zatímco většina ostatních druhů ovoce je tvořena převážně z uhlohydrátů, avokádo má vysoký obsah zdravých tuků, je velmi výživné a obsahuje širokou škálu živin, včetně 20 různých vitaminů a minerálů. Poznejte všechny jeho přínosy!

Avokádu v poslední době vzrůstá popularita i v našich končinách a je právem řazeno mezi takzvané superpotraviny. A co všechno obsahuje a co dobrého pro naše zdraví přináší?

Co obsahuje?

Avokádo je významným zdrojem tuků (převážně nenasycených), ve 100 g avokáda je okolo 17 gramů zdravých tuků. Avokádo je též mimořádně bohaté na proteiny a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Z celé ovocné říše má nejvyšší obsah železa. Dále obsahuje vitaminy A, C, E a vitaminy skupiny B, je bohatým zdrojem draslíku a dále pak hořčíku, manganu, mědi, železa, zinku a fosforu. Příznivý je i obsah folátu, luteinu a beta-sitosterolu.

Avokádo neobsahuje žádný cholesterol ani sodík a má nízký obsah nasycených tuků. To je důvod, proč je tak vyhledávané i mezi odborníky na zdravou stravu.

Obsahuje více draslíku než banán

Draslík je důležitý minerál, který většině z nás chybí. Avokádo má velmi vysoký obsah draslíku, pro představu jen půlka avokáda (kolem 68 g) obsahuje 345 mg draslíku. Hlavní úlohou draslíku je udržovat správné funkce nervového a svalového systému. Další zásadní funkcí draslíku v lidském organismu je regulace vody ve tkáních a buňkách.

Obsahuje zdravé tuky

Avokádo je potravina s vysokým obsahem tuku. Ve skutečnosti 77 % kalorií v avokádu tvoří tuk, ale převážně ten zdravý. Avokádo obsahuje kyselinu olejovou – mononenasycenou mastnou kyselinu, která je také hlavní složkou olivového oleje. Kyselina olejová je spojována se snížením rizika zánětu a ukázalo se, že má příznivé účinky v boji proti rakovině.

Navíc tuky v avokádu jsou také poměrně odolné vůči oxidaci vyvolané teplem, což z avokádového oleje činí zdravou a bezpečnou volbu pro vaření. Studie prokázaly, že konzumace avokáda nebo avokádového oleje se zeleninou může výrazně zvýšit počet antioxidantů, které přijímáte, protože vitaminy A, D, E a K jsou rozpustné pouze v tucích spolu s antioxidanty (karotenoidy).

Nepostradatelná vláknina

Vláknina je další živina, na kterou je avokádu relativně bohaté. Vláknina je podstatná při snižování hmotnosti, snižuje riziko diabetu 2. typu a je silně spojena s nižším rizikem mnoha chorob. Přibližně 100 g avokáda obsahuje 5 g vlákniny z toho 25 % rozpustné a 75 % nerozpustné.

Snižuje cholesterol

Četné studie prokázaly, že konzumace avokáda může zlepšit rizikové faktory srdečních onemocnění. Snižuje „špatný“ LDL cholesterol a zároveň zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol, mimo to snižuje také množství triglyceridů v krvi.

Pro zdravé oči

Avokádo obsahuje důležité antioxidanty, které mohou chránit vaše oči, konkrétně obsahuje lutein a zeaxantin. Studie ukazují, že jsou spojeny se sníženým rizikem vzniku katarakty a makulární degenerace.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat