Prostreno.cz

Poraďte si s velkou úrodou rozmarýnu

Pokud vám letos rozmarýn přerostl přes hlavu, vytvořte si z něj zajímavá ochucovadla, která pomohou při únavě i křečích v břišní oblasti. Prospějí ale také paměti, cévám a krevnímu oběhu! Dáte přednost octu, nebo jste spíše pro olej?

Rozmarýn je stálezelená rostlina z čeledi hluchavkovitých, která pochází z oblastí okolo Středozemního moře. S tím vlastně trochu souvisí i její latinský název Rosmarinus, jež by se dal volně přeloženo jako „mořská rosa“. Na tuto rostlinu nedali dopustit už staří Řekové a Římané, kteří ji vnímali jako spolehlivý medikament na celou řadu neduhů. I moderní věda dnes ukazuje, že co se týče blahodárnosti této byliny, nebyli antičtí předci vůbec daleko od pravdy.

Lék od hlavy až k patě

Výčet schopností rozmarýnu není vůbec krátký. Odborníci se domnívají, že tonizuje cévy, zlepšuje krevní oběh a pomáhá prokrvovat končetiny. Dále přispívá ke zvýšení nízkého tlaku a mírní nervové vyčerpání, zatímco tlumí pocity chladu a odstraňuje křeče v žaludku. Dále celkově posiluje nervovou soustavu a poradí si s ekzémy. S jeho pomocí si také zlepšíte paměť natolik, že poznámkový blok už nebudete potřebovat! Tedy alespoň podle závěrů jisté americké studie. Máte nadbytek tohoto pokladu na zahrádce i vy, takže si lámete hlavu s tím, jak s ním nejlépe naložit? Inspiraci mohou přinést následující řádky.

Olej, který v kuchyni oceníte

Že vás na výrobu domácích produktů příliš neužije, protože se neradi pouštíte do těžkých úkolů? Nabízíme naprosto jednoduchý manuál, který zvládnete levou zadní. Připravte si 250 ml slunečnicového, olivového nebo řepkového oleje a hrst rozmarýnu. Polovinu „mazlavého základu“ i s veškerým množstvím bylinky nalijte do pánve a obsah lehce zahřívejte zhruba pět minut. Poté ho přelijte do mísy společně se zbylou polovinou a nechte zchladnout. Získanou směs přeceďte přes gázu nebo kávový filtr. Tím je vaše práce u konce! V případě potřeby ji lze využít při dochucování těstovin, marinád nebo dušené zeleniny. Dlužno dodat, že tento výrobek platí i za báječný masážní olej, který ulevuje od bolestí spojených s revmatismem.

Ocet. Proč vlastně ne?

K základnímu receptu budete potřebovat celý jeden litr vinného či jablečného octa a vyvařenou lahev, do níž umístíte hrst nebo dvě sušené bylinky. Výtvor pak nechte „odpočívat“ šest týdnů na stinném místě. Sem tam s ním „zatřepejte“, to výrazně napomůže louhování i uvolnění esencí. Po uplynutí stanovené doby a následném scezení rozmarýnový ocet pozvedne chuť nejen salátů.

Zdroj: eatthis.com, healthline.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat