Prostreno.cz

Lokální suroviny máme v oblibě čím dál víc

Knedlíky, polévky, maso a brambory patří mezi nejoblíbenější potraviny naší kuchyně. Přestože se na našem stole objevuje stále více ovoce a zeleniny, na oblíbená tradiční česká jídla zkrátka nedáme dopustit. Často je ale připravujeme v lehčích, zdravějších a modernějších úpravách. Stále častěji se také vracíme k tuzemským surovinám, což je jenom dobře. Podporujeme tak domácí produkci a chováme se daleko ekologičtěji. Ovoce, zelenina, maso a jiné potraviny zbytečně neurazí cestu přes půl světa a suroviny jsou tak i daleko čerstvější, dostanou se k nám totiž v plné zralosti.

Co se vaří v českých domácnostech?

Podle průzkumu jsme zpracovali velké množství kysaného zelí, dýně, ořechy a brambory. Ty, přestože u nás původně nerostly, mají na českém stole své nezaměnitelné místo a patří ke stálicím našeho jídelníčku.  Roční spotřeba brambor v České republice je průměrně 70 kg na osobu, přičemž na obyvatele se ročně zkonzumuje více už jen pšeničné mouky. Aby také ne, brambory jsou nejen  moc dobré a bohaté na vitamíny, minerály a bílkoviny, ale také se z nich dá vykouzlit spousta dobrot.

Jídlo plné vitamínů

Skvělou volbou je i kysané zelí. V sezóně, které je právě teď, je jednou z našich nejzdravějších a zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na betakaroten, vitamin C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které mají pozitivní účinky na trávení a zdraví.

Na podzim vybíráme tučnější potraviny

S příchodem podzimu jsme využili i několik tučnějších surovin, jako je vepřové maso a zakysaná smetana. Zakysaná smetana je lehce stravitelná a oproti sladké smetaně i o něco méně kalorická. Stejně tak jako jiné fermentované mléčné výrobky má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, je zdrojem kvalitních plnohodnotných mléčných bílkovin, vitaminů A, D, E, K a vitaminu B, tak jako minerálních látek, a to hlavně vápníku. Díky obsahu tuku má jemnou chuť, jejíž nakyslost způsobují přidané kultury ušlechtilých mikroorganismů mléčného kvašení Streptococcus lactis. Tuk je nositelem chuti a v přiměřeném množství a v rámci vyváženého jídelníčku nezaškodí, tak si ho občas s klidem dopřejte.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat