Prostreno.cz

Staňte se expertem na přípravu mořských plodů

Ryb a mořských produktů je na pultech dnešních obchodů skutečně široký výběr, ale mnoho lidí se jejich koupi vyhýbá z jednoho prostého důvodu. Jednoduše nevědí, jak plody moře správně připravit. To je ale velká škoda, protože se tím ochuzují o důležité prvky, které by v našem jídelníčku neměly chybět. Přinášíme pár tipů, jak suroviny zpracovat a pochutnat si na něčem novém.

Krevety

Krevety lze sehnat loupané či neloupané, ale také čerstvé či předvařené. Pro začátečníky je jistě vhodnější použití loupaných a předvařených krevet, které poznáte podle absence krunýřků a oranžové barvy. Čerstvé krevety jsou šedé a svoji typickou růžovou barvu získávají právě varem. Pokud se však rozhodnete pro čerstvou variantu, je nutné krevety nejprve spařit nebo uvařit ve vroucí vodě. Celý proces trvá jen pár minut. Krevety následně zbavte krunýřků a podávejte jen tak nebo jako přísadu do těstovin, rizota atp. Nikdy je však nekonzumujte nepředvařené.

Slávky

Tyto známé mušle poznáte podle podlouhlých, černě zbarvených lastur. Nejčastěji je seženete v plastových síťkách, málokde je mají na váhu. Mušle důkladně properte ve studené vodě a zbavte lastury veškerých nečistot pomocí kartáčku. Mušle by se při manipulaci měly zavřít. Pokud tak neučiní, zkuste otevřenými mušlemi poklepat o něco tvrdého. Jestliže se ani potom nezavřou, tyto vyhoďte. Slávky se nejčastěji připravují dušením ve vinném či smetanovém nálevu po pokličkou. Stejně jako v případě krevet, i vaření slávek trvá jen několik minut. Nejlépe chutnají s opečenou bagetkou.

Chobotnice

Maso chobotnice je výrazně tužší, než kterýchkoli jiných plodů moře, takže si na její přípravu vyhraďte více času. Doporučujeme kupovat jen očištěné kusy, jelikož příprava a samotné čištění jsou velmi náročné a zdlouhavé. Maso chobotnic je skvělou přísadou do rizota, těstovin, rybích polévek či salátů a nejčastěji se vaří v silném vývaru. Je však potřeba ji vařit tak dlouho, kolik sama váží. Jestliže jste tedy koupili půlkilový kus, vařte jej třicet minut. Pokud je na vás i po uvaření maso příliš tuhé, zkuste jej příště nejprve zmrazit. Tím maso výrazně zkřehne.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat