Prostreno.cz

Poznejte zdravotní pozitiva batátů

Jak se vyhnout nošení brýlí a ještě omezit pravděpodobnost zánětů i rakoviny tlustého střeva? To je snadné. Jezte pravidelně batáty! Mimochodem, svědčí také zraku, trávení a imunitě.

Co mají společného klasické brambory s těmi sladkými? Kupodivu skoro nic. Obě plodiny totiž z botanického hlediska nejsou ani vzdálenými příbuznými. Jediné, co je spojuje, je místo jejich původu, tedy Střední Amerika. Kdy jste oranžový poklad naposledy jedli vy? Určitě neškodí jeho konzumaci zopakovat. Z těchto zdravotních důvodů!

Trávení bude šlapat na jedničku

To, že dostatečný příjem vlákniny předchází zácpě, nevolnostem a dalším zažívacím problémům, jste jistě za svůj život slyšeli nejméně stokrát. Víte ale také, že bohatým zdrojem této cenné živiny jsou právě batáty? Sluší se dodat, že vláknina má i další benefity zahrnující omezenou pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva, normalizaci krevního tlaku nebo detoxikaci organismu.

Imunita, která se ubrání všem bacilům

Zmíněná potravina se může pochlubit zajímavým nutričním profilem. Kromě vitaminů B2, B3, B6, C a K z ní načerpáte také vápník, draslík, hořčík, měď, mangan a hlavně zinek. O tomto minerálu je všeobecně známo, že pomáhá při tvorbě bílých krvinek, tedy základních složek imunitního systému. Není tedy pochyb o tom, že uvedená příloha vaši obranyschopnost povýší na „silnější úroveň“!

Ostrý zrak. Ten si necháte líbit

Bojíte se, že vás v budoucnu neminou brýle nebo kontaktní čočky? Pak si batáty z obchodu noste co možná nejčastěji. Jsou totiž neskromnou zásobárnou vitaminu A i vzácných živin luteinu a zeaxantinu, které představují prevenci šerosleposti i vážného onemocnění zvaného makulární degenerace.

Lepší paměť i soustředění

Další a neméně důležitou předností plodů tropické rostliny povijnice batátové je vysoký podíl antioxidantů, jež omezují zánět a chrání mozek před škodlivými volnými radikály. Tím zlepšují veškeré kognitivní funkce, a to včetně schopnosti učení, řeči, paměti a koncentrace.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat