Prostreno.cz

Slupky z ovoce jako zdravé mlsání

Roční produkce odpadu na jednoho člověka každoročně stoupá. Nejen že ho vytváříme stále více, často se zbavujeme i toho, co nám může být ještě ku prospěchu. Stejné je to i v případě ovocných nebo zeleninových slupek. Každý ví, že slupky z ovoce obsahují nejvíce živin, jsou ale případy, kdy je k jídlu ihned použít nemůžeme, například krájíme-li jablíčko malému dítěti nebo jedná-li se o slupku z citrusu. Přesto jsou ale možnosti, jak je ještě využít, aniž bychom je házeli do koše.

Voňavé potpourri

Slupky z ovoce, zejména z citronů, pomerančů nebo mandarinek nám mohou posloužit k provonění a dekoraci našeho bytu. Stačí je částečně usušit na topení, aby neplesnivěly, nasypat na misku a přidat pár hřebíčků, anýzu či badyánu a krásnou dekoraci, jejíž vůně se line celým bytem, je na světě. Až vonět přestanou, jednoduše je vyměňte za nové.

Křížaly

Silnější slupky jablíček nebo hrušek můžete nasušit na radiátoru, v sušičce nebo v troubě a udělat z nich křížaly. Ačkoli výrobek nevypadá příliš vábně, chutná skvěle!

Čaj

Z čerstvých i sušených slupek si můžete uvařit chutný čaj. Jednu lžíci sušených slupek nasypte do hrnečku a zalijte horkou vodou. Nechte alespoň pět minut louhovat a poté čaj sceďte nebo vypijte a slupky snězte.

Zeleninové slupky

I oškrabky ze zeleniny najdou své využití. Omyjte je a zbavte nečistot, usušte je, jak jen to jde, a rozdrťte v hmoždíři nebo je namelte na jemný prášek. Na dvě lžičky drcených slupek připadne jedna lžička soli. Takto si můžete vytvořit domácí zeleninové dochucovadlo, které se báječně hodí třeba do polévek.

Leštidlo

Věděli jste, že slupka od banánu skvěle funguje jako leštidlo na boty? Použití je naprosto jednoduché. Až banán sníte, slupku nevyhazujte a její vnitřní stranou vyleštěte koženou nebo koženkovou obuv. Slupka ji báječně vyčistí a naleští. Na textilní obuv ale tento postup nedoporučujeme.





Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat