Prostreno.cz

Barva cibule rozhoduje o jejím využití

Ačkoli se může cibule jevit jako univerzální základ většiny pokrmů, není cibule jako cibule. Jednotlivé druhy mají totiž své konkrétní uplatnění. Které druhy se hodí ke smažení, a které do čerstvých pokrmů anebo zeleninového salátu?

Žlutá

Žlutá cibule je nejběžnějším druhem vyskytujícím se v našich kuchyních. Její slupka je zlatavě hnědá a dužina zbarvena bílo-zeleně. Tento druh se skvěle hodí pro přípravu tepelně upravovaných pokrmů, na smažení i pečení. Máte-li rádi pikantnější jídla, můžete ji konzumovat i za studena. Její chuť je však poněkud ostrá, proto se pro přípravu, například salátů, příliš nehodí.

Bílá

Bílá cibule je charakteristická svojí štiplavou chutí a výrazným aroma. Podobně jako žlutá cibule, není příliš vhodná do studené kuchyně. Rozhodně ale chutná skvěle v nejrůznějších nádivkách nebo omáčkách. Malé cibulky jistě znáte v jejich nakládané formě.

Červená

Červená cibule má typicky nasládlou chuť, kterou oceníte zejména ve studené kuchyni. Skvěle se hodí na přípravu salátů, ale také jako přísada do burgerů nebo sendvičů. Není příliš vhodná k tepelnému zpracování, protože rychle ztrácí svoji jemnou chuť.

Jarní cibulka

Jarní cibulka je poměrně sezonní záležitost, ale o to více oceníte její čerstvost. Její jemnou a sladkou chutí skvěle doplníte studené saláty, dozdobíte s ní veškeré pokrmy, ke kterým se cibule hodí, nebo si ji jednoduše nasekejte na chleba s máslem.

Šalotka

Šalotka je sice dražší, ale rozhodně se vyplatí ji koupit, pokud se chystáte vařit omáčku, polévku, připravovat cibulový dip nebo tehdy, máte-li cibuli rádi, ale máte po ní zažívací potíže. Šalotka je velmi jemná a problémy s trávením vám nehrozí. Proto je u citlivějších lidí velmi oblíbená.

Sladká cibule

Tento druh není příliš známý a ne všude ho seženete. Pokud se vám to však podaří, rozhodně doporučujeme ji vyzkoušet. Jak už plyne z jejího názvu, její chuť je vskutku sladká, a proto se nehodí do teplé kuchyně. V salátu ale její zajímavou chuť jistě oceníte.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat