Prostreno.cz

Být stále mlád a zdráv s kurkumou

Sytě oranžová kurkuma je opravdový elixír mládí. Víte, jak z tohoto východního koření získat maximální účinek?

Kurkuma dodává orientálním pokrmům jejich krásnou intenzivní barvu a je hlavní přísadou většiny kari směsí. Tohle oranžové koření, které je příbuzné se zázvorem, je i u nás stále oblíbenější. A pro svoji velkou popularitu má dobré důvody – nejenže dodává vašim pokrmům to specifické „něco“, ale je také neskutečně zdravá.

Co je kurkuma

Oranžové barvivo kurkumy, kurkumin, je zároveň také hlavní účinnou látkou, díky které je kurkuma tak zdravá. Působí pozitivně na trávicí trakt, chrání zuby, je antioxidační a zabraňuje zánětlivým onemocněním. Kurkumin si najde svůj účinek na mnoha místech v těle. Tohle jsou ty nejdůležitější: 

Pomáhá proti nadýmání a pocitu plnosti

Pokud to přeženete s jídlem, cítíte se přeplnění a není vám dobře. Příště si jídlo posypejte troškou kurkumy, a zabráníte tak nepříjemnému pocitu. Nebo můžete také vyzkoušet po nebo během jídla vypít čaj z kurkumy se špetkou pepře, nebo smíchat kurkumu se studenou vodou a vypít jako chlazený nápoj. Uvidíte, že nepříjemný pocit brzy zmizí. Kromě toho pomáhá kurkuma při nadýmání, kdy kurkumin posiluje činnost jater a ty produkují více  žaludečních šťáv. To například zjednodušuje přijímání tuků a stimuluje pohyb střev.

Působí protizánětlivě

Kurkumin působí protizánětlivě a antioxidačně. Vědci prokázali, že kurkumin je svými účinky velmi podobný kortizonu, což je hormon produkovaný kůrou nadledvin, ale je také vyráběný uměle a podávaný jako lék. Ovšem dlouhodobé užívání kortizonu v tabletách může mít i spoustu vedlejších účinků, jako tenčí a zranitelnější kůži, zadržování vody, zvýšení krevního tlaku a osteoporózu. Studie ukazují, že kurkumin jako základ protizánětlivých léků může sloužit bez dalších vedlejších účinků.

S kurkumou omládnete

Kurkuma podporuje aktivitu tělu vlastních antioxidantů, což vede k omlazení. Antioxidanty bojují proti takzvaným volným radikálům, které ve větší míře mohou vést k oxidačnímu stresu. Díky tomu mohou vznikat mutace v DNA, jejichž následkem jsou četná onemocnění a rychlejší stárnutí. Kromě toho jsou příčinou toho, že vaše pleť je šedivá a bledá a ztrácí svoji pružnost. Kurkuma tomu dokáže zabránit tím, že přeměňuje volné radikály na neškodné. Vaše pleť pak je zase pevnější, zdravější a pružnější.

Dokáže vybělit zuby

Nejnovější trend pro bělejší zuby je právě v koření, které je typické svojí oranžovou barvou. Ale místo, aby byly zuby žlutější, dokáže kurkuma vaše zuby jemně vybělit. Zkuste si vyčistit zuby pastou připravenou z jedné lžičky kokosového oleje a půlkou lžičky kurkumy. Potom nechte pastu ještě asi 5 minut působit, vypláchněte a vyčistěte si zuby běžným způsobem. Výsledkem bude zářivý úsměv. A kurkuma dokáže odstranit i zubní plak. Ostatně kurkuma působí protizánětlivě a antibakteriálně i ve vašich ústech, což se pozitivně projeví na vašem zdraví, bakterie jsou potlačeny a záněty zmírněny.

Kurkuma v boji proti rakovině

Kurkuma údajně dokáže bojovat proti rakovině, alzheimeru, artróze a diabetu. Protože byla testována zatím jen zvířata, a navíc jim bylo podáváno velmi velké množství, není zatím možné potvrdit tyto léčivé účinky i u člověka. Nicméně dosavadní studie jsou velmi slibné.

Kolik kurkumy můžete sníst

V první řadě je potřeba říci, že běžným způsobem se do těla dostane jen mizivé množství kurkumy. Pokud ale ke kurkumě přidáte špetku soli nebo pár kapek oleje, bude ji moci tělo vstřebat až dvacetkrát více. Přesto WHO (Světová zdravotnická organizace) nedoporučuje sníst denně více než 3 gramy kurkumového prášku. Omezení má svůj smysl, protože při předávkování můžete trpět nadýmáním, zvracením, nevolností, bolestmi žaludku a průjmy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat