Prostreno.cz

Kozí, ovčí nebo buvolí mléko

O důležitosti mléka a mléčných výrobků v jídelníčku dětí není pochyb, neboť jejich složení přispívá k vývinu kostí i zubů. Neomezujte se však ve svém výběru mléka pouze na to kravské, ale vyzkoušejte i méně obvyklé druhy, jako jsou kozí, buvolí i ovčí varianty. Uvidíte, že si je děti zamilují. Dbejte ale na to, abyste zvolili kvalitní produkty.

Není mléko jako mléko

Ty nejkvalitnější produkty hledejte rozhodně na bio farmách. Bio mléko obsahuje totiž až o 68 % více omega-3 mastných kyselin, minimum zbytkových pesticidů i antibiotik a až třikrát více kyseliny linolové. Farmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství umožňují dojnicím trávit většinu času na pastvině a v nutnosti ustájení například z důvodu nepřízně počasí pak mají ve stáji dostatek volného prostoru. Krávy tak žijí v téměř přirozeném prostředí. V ekologickém zemědělství se kromě krav rovněž chovají ovce, kozy i buvoli a také produkty z jejich mléka můžete na biofarmách sehnat – ať už se jedná o mléko čerstvé, nebo zpracované do podoby zákysů, kefírů, tvarohů, sýrů apod. Některé bio farmy také nabízejí možnost dovozu bio potravin při objednávce přes internet nebo bio produkty samozřejmě seženete také v supermarketech či internetových obchodech. Všechny tyto mléčné bio produkty pak musejí být označeny logem bio listu nebo bio zebry.

Mléko, které známe všichni

Kravské mléko obsahuje velké množství cenných látek, jako jsou vitamíny, minerály a také bílkoviny, tuky nebo sacharidy. Pro děti je doporučováno mléko plnotučné a nejlépe pak zvolit variantu bio. O tom, kdy začít ratolestem mléko podávat, se vedou dlouhé diskuse, ale obecně je doporučováno asi od dvou let. Přestože některým dětem nemusí kravské mléko chutnat, nezoufejte a vyzkoušejte i jiné druhy. Výběr je široký a alternativu najdete na kozích i ovčích farmách.

Kozí mléko

Ve srovnání s mlékem kravským se jedná o nutričně cennější a pro tělo stravitelnější variantu. Bohaté je pak především na minerály, jako jsou vápník, hořčík, draslík a spousty dalších tělu prospěšných látek, pro které se stává v současné době stále vyhledávanější. Navíc má kozí varianta, díky odlišnému složení bílkovin, menší alergenní potenciál pro ty, kteří jsou citliví na kravskou bílkovinu. Chuť i vzhled je od kravského mléka odlišný, ale při správném zpracování má lehkou až příjemnou vůni bez zápachu.

Ovčí mléko

Na rozdíl od kravského a kozího mléka, je ovčí využíváno spíše sporadicky a více se používá při výrobě mléčných výrobků, jako jsou sýry, máslo a jogurty. Může se pyšnit až dvojnásobným obsahem bílkovin a esenciálních aminokyselin a je poměrně tučnější. Rovněž vyniká svou specifickou vůní a chutí a hodí se jak do sladkých, tak do slaných pokrmů.

Buvolí mléko

V případě, že vám alternativní druhy zachutnaly, můžete vyzkoušet také ne tolik běžné buvolí mléko. Stejně jako v případě kozího i ovčího mléka, jsou produkty nutričně hodnotnější než v případě mléka kravského. Obsahuje také více bílkovin, vápníku i tuku. Bio produkty z buvolího mléka najdete pak v jediné farmě v České republice – v buvolí farmě Ohař. Právě jejich buvolí labneh byl oceněn v soutěži ČESKÁ BIO POTRAVINA ROKU 2019.





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat