Prostreno.cz

Dobromysl myslí na vaše trávení

Mít v jedné ze svých kořenek oregano? To je zdravý krok správným směrem. Dobromysl prospívá trávení, imunitě, kostem, krvi i pokožce.

Oregano neboli dobromysl je typická bylinka středomořské kuchyně. V Řecku byla kdysi spojována s bohyní lásky Afroditou, proto se jako symbol štěstí a hojnosti využívala při svatebních obřadech. Ve velké oblibě ji měli také Římané, kteří s ní zaháněli vyrážky, infekce a nevolnost. Její věhlas se postupem času rozšířil i do čínské lidové medicíny, jež byla inspirací pro léčitele celého světa. Máte tento poklad na zahrádce i vy?

Pozor, sezona sběru je tu

Od července až do září se sklízí kvetoucí nať, a to bez plodů. Rostlina by se měla ustřihnout přibližně pět centimetrů nad zemí a sušit v dobře větrané místnosti. Jakmile se dostane do fáze, že se snadno zlomí, je nejvyšší čas odtrhnout lístečky, které se dají uchovávat v tmavších sklenicích, plátěných sáčcích nebo v mrazáku. Doba spotřeby usušeného materiálu je omezena pouze na jednu sezonu, poté tato bylinka vyčichne a ztrácí své přednosti. Ovšem až zjistíte, co všechno dokáže, jistě ji při přípravách čajů a pokrmů budete používat tak často, že vám brzy žádná nezbyde.

Sortiment lékárny, který je po ruce

Prostřednictvím oregana získáte spoustu trávících enzymů, které zbavují nevolnosti a tlumí pálení žáhy. Ostatní obsažené složky zase pomohou utišit křeče hladkého svalstva, což ocení ženy trpící menstruačními bolestmi. Bez ohledu na způsob podávání dobromysl rovněž snižuje zánětlivost, má příznivý vliv na psychiku a funguje jako účinné přírodní antibiotikum.

Co lístek, to blaho

Jmenovaná kuchyňská přísada taktéž výborně působí při alergiích a astmatu, zatímco zlepšuje imunitní reakce organismu. Díky vysokému podílu antioxidantů přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, čímž prospívá celému kardiovaskulárnímu systému. Pozitivní vliv má i na srážlivost krve, stejně jako na kondici kostí i kvalitu pokožky, neboť léčí akné a ekzémy. Nelze ji upřít ani to, že podporuje jaterní, ledvinové a kognitivní funkce. Do jakého jídla ji dnes přidáte?





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat