Prostreno.cz

I sušené bylinky mají konečné datum expirace

Sušené koření a bylinky vypadají nesmrtelně, ale pravdou je, že i ony mají své datum expirace. Tedy, technicky jsou stále jedlé, ale mnohé z nich již nemají léčivou moc a bohužel ani barvu a chuť. Tak co s nimi? A jak zjistit, jestli svoji majoránku můžete ještě použít?

Životnost koření a bylin není nekonečná. Záleží na tom, jak jsou dary přírody zpracované a uskladněné. „Kořeníčko, koření, od Boha jsi stvoření, tebe nesmí slunko rušit, ty se musíš v stínu sušit,“ jak se říká. Obecně však platí, že jemně mleté koření, kupříkladu muškátový oříšek, skořice, kmín a kari, v uzavřených dózách nebo sáčcích vydrží dva až tři roky.

Pětiletka bývá výjimkou

Celá koření, jako je hřebíček a tyčinky skořice, které jsou usušené ve své přirozené celé formě, mají trvanlivost o něco delší. Pokud nejsou vystavené vlhkosti, mohou vám v kuchyni posloužit 4 až 5 let. Výjimku tvoří celé kuličky pepře, jejichž životnost je stanovena dokonce na 5 až 6 let. Co se týče bylinek, platí následující pravidla.

Sušené mleté ​​byliny využívané jako koření (bazalka, petržel a oregano) vydrží zhruba 2 roky. Pokud je však skladujete na čaj, tedy pro léčivé účinky, měly by se spotřebovat do jednoho roku. Většina semen (třeba anýz), vydrží až 4 roky. Mák a sezam ale takové štěstí nemá, po 2 letech musí pryč.

Kuchyně jako tichý nepřítel

Chcete-li, aby koření vydrželo co nejdéle, uchovávejte ho v chladné a temné oblasti vaší kuchyně. Skříňka co nejdále od sporáku, rychlovarné konvice a od kamen je ideální. Veškerá vlhkost a teplo totiž urychlují rozklad. Pokud koření nemáte mimo dosah denního světla a v suchu, pak se s ním rovnou rozlučte. Život sice neohrožuje, ale ztrácí všechnu svou kvalitu.

Pozor si dejte i na přímý odběr bylinky a koření ze sáčku a kořenky. Vždy naberte špetku obsahu mezi prsty, nebo odeberte lžičku koření na misku. Teprve poté dochucovadla použijte. Jestli sáček otevřete přímo nad hrncem horkého pokrmu, vlhkost si bylinky najde.

Jak posoudit stáří?

Pokud si nepamatujete, jak je to dlouho, co jste si koupili tymián nebo majoránku, nasypejte trochu bylinky do dlaně, promněte ji a očichejte. Tření aktivuje oleje, které by vám o svojí přítomnosti měly dát vědět silnou vůní. Pokud tomu tak je, nebojte se dary přírody použít. V opačném případě, tedy když koření vůbec nevoní, navíc v něm jsou pavučinky od potravinového mola, vzdejte se ho.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.herbslife.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat