Prostreno.cz

Ochutnejte pravou řeckou moussaku

Co jsou pro Itálii lasagne, je pro Řecko moussaka – řecký nákyp s lilkem a mletým masem je světoznámou klasikou. V Řecku nesmí chybět při žádné slavnosti. S naším receptem ho svým hostům můžete připravit také.

Moussaka je s jistotou jedním z nejznámějších pokrmů řecké kuchyně. Tento nákyp je totiž kulinářským zázrakem! A potřebujete k tomu jen lilek, brambory a mleté maso.

V Řecku nesmí moussaka chybět při žádné oslavě a podává se jako předkrm nebo jako hlavní chod. Proto je ideální, když přijdou hosté. Protože jakmile už ho dáte do trouby, nepotřebuje už žádnou další péči. Sice na jeho přípravu trochu času potřebovat budete, ale nenechte se tím odradit – ten kulinářský zážitek při prvním soustě vám veškerou námahu vynahradí.

Řecká moussaka

Suroviny pro 4 až 6 osob 

4–5 lilků

4 velké brambory

150 ml olivového oleje

Nádivka

1 velká cibule

2–3 stroužky česneku

600 g mletého masa (ideálně jehněčího)

3 rajčata

150 g sýra Kefalotiri (nebo parmazánu)

3–4 lžíce olivového oleje

2–3 lžíce rajčatového protlaku

2–3 lžíce strouhanky

1 vejce

2–3 lžíce petrželky

1 lžička sušené máty

1 lžička oregana

1 lžička čerstvého rozmarýnu

½ lžičky skořice

½ lžičky římského kmínu

Mořská sůl, pepř

Bešamel

3 lžíce másla nebo olivového oleje

1 l nízkotučného mléka

3 až 4 lžíce mouky

2 vejce

Mořská sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup

1 Lilky omyjte a podélně nakrájejte na asi 5 až 7 mm tlusté plátky. Z obou stran osolte a nechte asi 20 minut na papírové utěrce odpočívat. Tím se z nich vyloučí nepříjemná hořkost. Potom je omyjte pod tekoucí studenou vodou, vymačkejte a osušte.

2 Brambory uvařte ve slupce do poloměkka (asi 15 minut) a nechte vychladnout.

3 Cibuli nasekejte najemno. Rozpalte olivový olej a osmahněte v něm cibuli a mleté maso. Rajčata nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte. Česnek propasírujte a přidejte spolu s petrželkou, mátou, rozmarýnem, kořením a rajčatovým protlakem. Všechno důkladně promíchejte a nechte asi 45 minut při mírném ohni provařit. Jakmile je směs hotová, zahustěte ji strouhankou a rozšlehaným vejcem.

4 Lilky potřete na obou stranách olivovým olejem a položte na plech a pečte při 180 stupních asi 20 minut. Během pečení je otáčejte a znovu lehce pokapejte olivovým olejem a trochu osolte.

5 Připravte bešamel. V hrnci si rozpalte olej a přidejte mouku. Okamžitě začněte míchat, dokud se nespojí v hustou hmotu. Vypněte plotýnku a postupně přilévejte a rozmíchejte mléko. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Potom lehce povařte. Pokud je bešamel hustý, tak že není tekutý, přidejte dvě vejce. Dochuťte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Bešamel by měl být tak hustý, že zůstane nahoře a nesteče skrz celou moussaku.

6  Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na asi 5 mm silné plátky. Velkou zapékací mísu vymažte olejem a bramborovými plátky vyložte celé její dno. Osolte a přidejte vrstvu plátků lilku. Na ně dejte směs mletého masa a rovnoměrně rozprostřete. Položte další vrstvu lilku a zalijte bešamelem, který roztáhněte po celé ploše. Posypejte strouhaným sýrem a pečte při 200 stupních asi 45 minut.

7 Před krájením a servírováním počkejte alespoň 10 minut, potom to půjde lépe.

Dobrou chuť!





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat