Prostreno.cz

Raw květákový kuskus stojí za vyzkoušení

Chystáte víkendové grilování pro rodinu nebo přátele, a hledáte inspiraci, čím je překvapit?

Náš dnešní tip na RAW kuskus je osvěžující, plný vitaminů a minerálů a skvěle chutná jak v kombinaci s grilovaným masem, tak i samotný. Díky tomu, že se jedná o RAW a vegan recept, potěšíte jím každého strávníka, ať už dodržuje jakýkoli stravovací režim. 

Hlavní surovinou je syrový květák, při jehož koupi si opravdu dejte záležet a pořiďte jej v co nejlepší, ideálně bio kvalitě, aby měl co největší obsah živin (a co nejmenší obsah chemikálií). Dbejte na to, aby neměl žádné nahnilé části, nebyl zvadlý, neměl na sobě černé tečky a aby byl hezky křupavý.

Čerstvý, dobře vypěstovaný květák je totiž hotovou vitaminovou bombou. Díky vysokému obsahu vitaminu C posiluje obranyschopnost organismu, tudíž je velice vhodnou potravinou v období se zvýšeným výskytem nachlazení, což je nyní v létě, kdy často přecházíme mezi klimatizovanými prostory a rozpálenou ulicí, docela častý jev. Květák se rovněž řadí mezi dietní potraviny, protože ve 100 g obsahuje pouhých 30 kcal a v podstatě žádný tuk. Působí močopudně a účinkuje při ledvinových potížích, dále působí proti cukrovce a může pomoci ulevit také kloubům (snižuje riziko revmatoidní artritidy).

Ačkoli jsme si většinou zvykli na květák tepelně upravený (nejčastěji asi smažený květák s tatarkou, který ovšem výše zmíněné benefity absolutně ztrácí), syrový je květák rovněž velice chutný a zachová si veškeré prospěšné enzymy i léčivé látky a vitaminy, o které nám jde přece ze všeho nejvíce.

Květákový raw kuskus

Suroviny

lžíce petrželové natě (bez stonků)

125 g květáku (pečlivě omytého a natrhaného na růžičky)

50 g červené papriky

hrst mandlí (namočených přes noc ve vodě)

hrst sušených brusinek

lžička citronové šťávy

2 lžičky lněného nebo olivového oleje

špetka soli

Veškeré množství surovin je přibližné, není potřeba dodržovat přesnou gramáž.

Postup

1 Květák natrhaný na růžičky vložte do mixéru, přidejte ostatní ingredience a pomocí pulzního režimu zlehka rozmixujte.

2 Máte-li k dispozici mixér s pěchovadlem, použijte k setření ulpělých zbytků ze stěn, abyste dosáhli co nejlepší a nejjemnější konzistence bez větších kusů zeleniny. Rozmixovaný syrový květák vytvoří drobounké kuličky, které výrazně připomínají kuskus.

3 Kuskus přemístěte do mísy a nechejte ještě hodinu odpočívat v lednici, aby se uležel a jednotlivé chutě lépe rozvinuly. Servírujte vychlazené.

Zdroje: bylinkovo.cz





Celkem 14 komentářů

Jana Hrubá
20.07.2021
Renata Krejčová
20.07.2021
Alena Pěstová
19.07.2021

Tip na oběd

Více tipů

Kachní prsa na grilu

(4 hlasů)

Zeleninová polévka

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat