Prostreno.cz

Divoké bylinky stvořené pro použití v kuchyni

Příroda nabízí mnoho pokladů a bylinky a koření jsou jedním z nich. Přinášíme další divoce rostoucí bylinky, které využijete v kuchyni.

Medvědí česnek

Jeho sezona je od března do května a nejraději roste ve stínu luhů a lesů. Je ovšem velmi často zaměňován s jedovatými rostlinami, především s konvalinkou a ocúnem. Poznat je můžete podle čichu – listy medvědího česneku při tření v ruce uvolňují česnekové aroma. Konzumovat můžete listy, květy i kořeny, které dochutí vaše saláty, dipy, pesta, tvarohové pokrmy a pomazánky.

Kozí noha

Je považována za plevel a objevuje se na mnoha místech v zahradě. Pozor na možnou záměnu s jedovatými miříkovitými. Mladé listy kozí nohy chutnají jemně kořeněně. Hodí se do salátových příloh, pomazánek, pesta nebo omáček.

Ptačinec

Roste na živných půdách a lze ho sklízet celoročně. Je bohatý na vitaminy a minerální látky. Údajně pomáhá proti nachlazení a příznivě ovlivňuje léčbu jizev. Svou lehce kořeněnou chutí se hodí do salátů, pesta nebo bylinkových másel.

Svízel

Bývá mu přisuzována léčebná síla, ale konzumace ve větším množství může vést k bolestem hlavy a potížím s játry. V malých dávkách je ale naprosto neškodný. Hodí se například do pudinků, sirupů a krémů.

Mateřídouška

Mateřídouška neboli divoký tymián je domácí alternativa toho středomořského koření. Za svou vůni vděčí mateřídouška éterickým olejům. Čaj z mateřídoušky nebo tymiánu je přírodním pomocníkem v boji s kašlem, listy můžete použít jako koření v kuchyni.

Tužebník

Roste na krajích toků a vlhkých místech a voní po marcipánu. V kuchyni má velké použití – od květů až po listy, a dokonce kořeny. Květy se hodí do sladkých pokrmů a lehká marcipánová vůně zjemní i lecjaký nápoj.

Pelyněk

Roste na okrajích mnoha cest a díky svým nenápadným květům si jí málokdo všimne. Už od antiky se používá jako léčivá rostlina, dnes se používá především v kuchyni – listy můžete přidat do salátových příloh, mladé květy do tučných pokrmů.

Mrkev obecná

Je to nekultivovaná forma karotky, kterou koupíte v supermarketu. Kořeny můžete použít stejně jako mrkev, jsou ale více dřevnaté. Velmi chutné jsou ale stonky, které se dají smažit nebo rozpéct. Listy se hodí do salátů nebo jako koření do polévky.

Hořčice polní

Jedná se o divokou formu kulturní rostliny, která se používá pro výrobu hořčice. Svému aroma a chuti vděčí hořčičnému oleji. Listy můžete použít do salátů nebo jako koření.

Zdroj: life line





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat