Prostreno.cz

Kynuté uzlíčky s ořechy jako vánoční snídaně

Vánočka je klasika, která nejspíše o Vánocích nechybí na snídaňovém menu u nikoho z nás. Ale co takhle si letošní Vánoce trochu ozvláštnit a přidat další snídaňovou tradici?

Kynuté uzlíčky se postupem přípravy od vánočky moc neliší, a navíc můžete do tvorby zapojit i děti, které si s tvarováním těsta do uzlíčku poradí o dost snáze než se zaplétáním vánočky, se kterou mají mnohdy problém i ti zkušenější.

Kynuté uzlíčky s ořechy

Ingredience

1 kg polohrubé mouky (případně špaldové)

200 g másla

250 g cukr krupice

84 g droždí

5 žloutků

1 vejce na potření

1 hrnek mléka

140 g mandlí nebo vlašských ořechů

rozinky

kandované ovoce

Postup

1 Nejdříve si připravte kvásek. Ohřejte trochu mléka v kastrůlku (cca 1 malý hrnek). Jakmile je vlažné, rozdrobte do něj droždí, přidejte dvě lžičky cukru a trochu mouky. Metličkou pečlivě rozšlehejte tak, aby vám vznikla hladká tekutá hmota. Takto připravený kvásek dejte do tepla vykynout (např. do dřezu s teplou vodou).

2 Žloutky, změklé máslo a cukr vyšlehejte v míse pomocí šlehací metly do hladké hmoty.

3 Do ní pak pomalu vmíchejte připravený kvásek. Míchejte, dokud se obě hmoty nespojí. Pokud máte kuchyňský robot, nasaďte v této fázi hnětací hák a za pomalého hnětení pomalu přisypávejte mouku. Pokud kuchyňský robot k dispozici nemáte, míchejte těsto vařečkou.

4 Jakmile začne být těsto tuhé, přidejte ořechy (případně rozinky či kandované ovoce), přisypejte veškerou zbylou mouku a nechejte robot dokončit svou práci. Případně vyměňte vařečku za vlastní ruce a těsto pořádně důkladně prohnětejte.

5 Výsledkem by mělo být pružné hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.

6 Takto vzniklé těsto ponechejte v míse, přikryjte utěrkou a dejte opět do tepla kynout. Po zhruba půl hodině, by mělo těsto dvojnásobně nabýt na objemu.

7 Z těsta tvarujte rohlíčky, nebo uzlíčky, potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s trochou mléka a posypejte mandlemi, mákem, nebo semínky dle chuti.

8 Pečte asi hodinu v předem vyhřáté troubě: prvních 5–10 minut na 220 °C, na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150 °C a po zbytek času pečte už jen při 100 °C. 

Správně upečené uzlíčky mají zlatavou barvu. Výborně chutnají namazané čerstvým máslem, nebo domácí marmeládou.

Dobrou chuť!

Zdroj: názor autora, eatthis.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat