Prostreno.cz

Chytrá svačina zažene hlad

Chutě a hlad jsou nepřítelem hubnutí. Jak je zkrotit a porazit tak své největší soky? Připraveným štěstí přeje, proto s sebou do práce noste balíček první pomoci. Najdete ho v každém obchodě s potravinami!

Dietologové stále opakují, že snídaně, oběd a večeře pro hubnutí nestačí. Člověk by měl sníst pět až šest menších jídel denně a udržovat tak metabolismus v chodu. K tomu samozřejmě slouží výživné svačiny, které představují pohodlný způsob, jak si udržet pocit sytosti po delší dobu. Jak vypadá svačina, jež se považuje za ideální?

Hlavní cíl? Cítit se dobře

Když se vědci z Liverpoolské univerzity poprvé podívali na to, jak účastníci jejich studie reagují na různé druhy svačin s podobným počtem kalorií, konkrétně rozinek, sušených švestek nebo cukrovinek, které připomínají želé, zjistili, že konzumenti švestek se cítí spokojenější po fyzické i psychické stránce.

Slivoně a jejich největší benefit

Na základě toho akademici, jejichž poznatky uveřejnil odborný časopis Nutrition Bulletin, rozdělili účastníky do dvou skupin. Jedna dodržovala obecné zásady redukčního jídelníčku, tedy omezovala rafinovaný cukr a sacharidy, začlenila do stravy víc ovoce, zeleniny a bílkovin, ta druhá dělala to samé, ovšem zaměřila se právě na sušené švestky. Ty se staly obvyklou dopolední a odpolední svačinou. Ve výsledku účastníci druhé skupiny zhubli více než ti ostatní, navíc hlásili, že je nedohání večerní vlčí hlad ani chutě.

Velikost porcí však rozhoduje

„Tato studie dokazuje, že sušené ovoce dokáže zasytit a při redukci hmotnosti může být začleněno do jídelníčku,“ řekl profesor Jason CG Halford, prezident Evropské asociace pro studium obezity, který byl jedním z výzkumníků zapojených do studie. V překladu řečeno, švestky obsahují vlákninu, jež lidem pomáhá cítit se plnější, je však třeba kontrolovat velikost porcí, protože švestky, stejně jako každé sušené ovoce, má vysoký obsah cukru.

Vedlejší účinky

Dietologové proto doporučují kombinovat sušené ovoce se zdrojem bílkovin, kupříkladu sýrem cottage nebo řeckým jogurtem, a držet se doporučované porce – asi tak pěti švestek v rámci jedné svačiny. Při překročení limitu tělo přijme víc cukru, než je žádoucí, navíc hrozí gastrointestinální potíže. Vysvětlení je jednoduché.

Kromě toho, že jsou švestky bohaté na vlákninu, dodávají také sorbitol a fytonutrienty, které podporují funkci střev. To znamená, že konzumace sušených švestek může zvýšit objem a frekvenci stolice, což z nich dělá přirozené projímadlo.

Zdroje: eatthis.com, bbcgoodfood.com, liverpool.ac.uk





Celkem 3 komentářů

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat