Prostreno.cz

Příprava chutné růžičkové kapusty

Pro někoho strašák z dob školních jídelen, pro jiného delikatesa, na kterou nedá dopustit. Čím je to zapříčiněno, že je okolo růžičkové kapusty tolik rozpačitých reakcí? A jak se má správně připravovat, pokud bychom jí přeci jen chtěli dát šanci v naší kuchyni?

Růžičková kapusta patří mezi košťálovou zeleninu, kam se řadí mj. brokolice, bílé a červené zelí, květák a kedluben. Jedná se vlastně o malé kulaté hlávky skládající se z mnoha hustě naskládaných listů. V závislosti na odrůdě může průměr růžiček dosahovat až čtyř centimetrů. Tyto kulaté hlávky vyrůstají na dlouhém košťálu, který může být až metr vysoký. Růžičková kapusta velmi dobře snáší nízké teploty, proto není těžké ji vypěstovat vlastními silami na zahrádce, a to i v méně příznivých podmínkách.  

Spousta bílkovin a vitaminů

Pokud bychom hovořili o jejím zdravotním přínosu, rozhodně stojí za řeč už jen z toho důvodu, že obsahuje poměrně vysoké množství bílkovin oproti jiné zelenině.

Dalším skvělým benefitem konzumace růžičkové kapusty je vysoký obsah vitaminu C, vitaminů skupiny B, vitaminu K a kyseliny listové, tudíž skvěle podporuje imunitní systém. To už stojí za to, abyste jí dali na jaře šanci, co říkáte?

Pokud vás až tak nezajímá vylepšování imunity, ale spíše se zaměřujete na dietu a shazování přebytečné váhy, i pro vás máme eso v rukávu. Málokdo totiž ví, že díky obsahu draslíku a hořčíku vám může růžičková kapusta pomoci s vylučováním přebytečné vody z těla. Pokud tedy máte problém s otoky a zadržováním vody v těle, zkuste zařadit do svého jídelníčku růžičkovou kapustu. 

Co teda s ní?

Pokud jste se při čtení dostali až do fáze, kdy si říkáte: „No fajn, tak jí šanci dám, ale co vlastně s ní“, připravili jsme si pro vás pár tipů, jak se s ní v kuchyni popasovat.

V prvé řadě si pojďme říci jednu zásadní věc: Za syrového stavu se růžičková kapusta chová stejně jako každá košťálová zelenina. Tudíž stejně jako po konzumaci syrového zelí nebo brokolice vám může způsobit slušný „bolebřich“ z důvodu nadýmavých účinků. Pokud tedy nechcete trpět po zbytek dne plynatostí, nesnažte se růžičkovou kapustu jíst dříve, než ji tepelně zpracujete.

Nejlepší je ji nejprve připravit v páře, podusit nebo uvařit ve vodě. V mírně osolené vodě postačí 10 až 15 minut varu. Nevařte ji však příliš dlouho, jelikož by se mohla rozvařit (což je přesně ten případ ze školních jídelen), nemluvě o tom, že při delším vaření začne ztrácet důležité látky, vitaminy  a minerály, o které nám jde přece ze všeho nejvíce.

Kombinace

Po uvaření ji lze dobře kombinovat s masem, rybami nebo drůbežím masem (jednoduše ji můžete podávat jako přílohu). Abyste přebili její specifické aroma, můžete ji ochutit výraznějším grilovacím kořením a posypat trochou parmezánu. Toto chuťové spojení udělá s růžičkovou kapustou divy, a možná budete sami překvapení, jak vám zachutná!

Růžičková kapusta se také výborně hodí do polévky nebo do salátu (např. spolu s bramborami a dýňovým olejem).

Pokud preferujete zapečenou zeleninu, rozložte lehce předvařenou kapustu na dno pekáče vymazaného trochou oleje nebo ghí, proložte vrstvou balkánského sýra smíchaného se syrovým vajíčkem a položte další vrstvu kapusty. Takto vytvořte libovolný počet vrstev (ideálně 2–3) a na závěr posypejte slunečnicovými semínky, grilovacím kořením a trochou parmazánu.

Přikryjte víkem a pečte cca 30 minut při teplotě 160 stupňů. Posledních deset minut pečte bez víka, aby parmezán vytvořit křupavou krustu. A skvělou večeři máte na světě!

Zdroje: názor autora, www.nzip.cz/clanek/997-ruzickova-kapusta





Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat