Prostreno.cz

Kulinářské speciality s vlašskými ořechy

Vlašské ořechy dávají pokrmům jemnou, hořkou vůni. Jsou ale také součástí zdravé výživy. Dá se z nich vyrobit olej nebo vinaigrette. Co ještě nevíte o vlašských ořeších?

Ořech, který se dnes v Evropě vyskytuje v několika odrůdách, má svůj domov ve Střední a západní Asii. Jako peckovice roste na stromech až do výšky 30 metrů. Vlašské ořechy se skládají z nepoživatelné masité kožovité vnější skořápky, která se roztrhne, jakmile jsou plody zralé. Podkladové světle nebo tmavě hnědé semeno je obklopeno tenkou, nahnědlou kůží, která chutná hořce.

Vlašské ořechy, stejně jako všechny ořechy, jsou velmi tučné. Jejich obsah tuku 63 procent se skládá hlavně z nenasycených mastných kyselin, které mohou snížit hladinu cholesterolu. Minerály obsažené v ořechách draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, stejně jako vitaminy skupiny B a provitamin A (prekurzor vitaminu A) posilují koncentraci a nervy.

V případě čerstvých vlašských ořechů se hořká kůže často odlupuje pro surovou spotřebu a vaření. Vlašské ořechy se prodávají hlavně ve skořápce nebo vyloupané a zabalené k okamžité spotřebě.

Vlašské ořechy v kuchyni

Jsou vhodné pro širokou škálu přípravy. Vlašské ořechy se přidávají celé, mleté nebo nasekané do dezertů, jako přísada do pečiva, ale také v asijských pokrmech, jako koření pro náplně, koláče a sýry. Aromatický olej z vlašských ořechů se používá hlavně do salátů.

Při nakupování věnujte pozornost ořechům, které jsou relativně těžké a stále mají nepoškozené skořápky. Ořechy uchovávejte hermeticky uzavřené a na tmavém a co nejchladnějším místě. Ořechy uskladněné v teple časem žluknou, na světle zase rozkládají cenné vitaminy rychleji.

Vlašské ořechy a olej z nich vyrobený dodávají pokrmům svoji typickou vůni a mírně hořkou chuť. Jsou vynikající v salátech a sladkém pečivu a nádherně harmonizují s banány, jablky, hruškami a hrozny. V kombinaci s medem se vlašské ořechy stávají také lahodným požitkem i v přírodních a krémových jogurtech nebo tvarohu a sýrech. Mleté vlašské ořechy jsou součástí pikantních omáček, jako je italská Salsa di Noci ořechová omáčka, která se podává s těstovinami.

V Anglii a Francii se také můžete setkat s variantou sladkokyselých nakládaných vlašských ořechů. Nezralé a zelené se nakládají spolu s kůrou a konzumují se podobně jako naše kyselé okurky.

Typické pokrmy

Kromě pstruhů a paprik v ořechové omáčce jsou kuchyňskou klasikou také rozinkovo-ořechový koláč a gâteau aux noix (ořechový dort) a waldorfský salát. Vynikající jsou také houskové knedlíky v marinádě z vlašských ořechů a tagliatelle s vlašskými ořechy.

Zdroj: názory autora, www.irecpetar.cz, www.essenundtrinken.de





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat