Prostreno.cz

Bezlepkový meruňkový koláč

Léto už konečně přichází, a s ním i sezona meruněk, která je sice krátká (jen pár týdnů), ale o to více si ji můžete vychutnat.

Kromě úžasných meruňkových džemů, které miluje snad úplně každý, je nejlepší způsob využití meruněk právě při pečení koláče…a k tomuto nebudete potřebovat nic speciálního. S využitím jednoduchých surovin připravíte lahodný bezlepkový koláč díky božskému spojení meruněk a rumu.

Co budete potřebovat:

Meruňky: použijte velké pouze mírně zralé ovoce (ne přezrálé), aby udržely tvar a nevznikla vám při pečení meruňková kaše

Vanilkový cukr: vyrobte si jej sami přidáním vanilkového lusku do sklenice s cukrem, anebo použijte vanilkový cukr z obchodu.

Olivový olej: dodává koláči vláčnost. Pokud se použití olivového oleje přece jen bojíte (kvůli specifické chuti), nahraďte jej rýžovým olejem nebo olejem z hroznových jader bez příchutě.

Máslo: použijte změklé nesolené máslo. Nechte jej povolit při pokojové teplotě hodinku předem. V žádném případě nepoužívejte margarín.

Mandlová mouka: použijte jakoukoli mandlovou mouku (jemnější i hrubší), ve výsledku není až takový rozdíl, případně můžete nahradit i domácími mletými mandlemi.

Rum: využijte tmavý rum (případně jiný karibský rum)

Bezlepkový meruňkový koláč

Ingredience

Na pečené meruňky:

4 velké meruňky

1 polévková lžíce vanilkového cukru

5 lžiček olivového oleje

Na dortové těsto

75 g másla

145 g krystalového cukru

4 vejce

140 g mandlové mouky

2 bílky

1 lžička rumu

1 špetka soli

50 g pražených mandlových lupínků

Postup

1 Nejdříve upečte meruňky. Troubu předehřejte na 250 stupňů C. Každou meruňku rozkrojte na polovinu a odstraňte pecku. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.

2 Meruňky rozložte na pečicí papír, vypouklou stranou dolů. Posypejte vanilkovým cukrem a zlehka pokapejte olivovým olejem. Meruňky vložte až tehdy, kdy je trouba opravdu vyhřátá, aby vám povrch hezky zkaramelizoval.

3 Pečte 2 až 3 minuty, podle zralosti meruněk. Poté vyjměte a nechte vychladnout na plechu.

4 Teplotu trouby snižte na 160 stupňů C.

Těsto

1 V míse vyšlehejte změklé máslo se špetkou soli a 120 g krupicového cukru (elektrickým šlehačem nebo s pomocí kuchyňského robotu).

2 Přidejte rum, polovinu vajec rozšlehaných vidličkou a polovinu mandlové mouky, a znovu důkladně promíchejte.

3 Nakonec přidejte zbytek vajec a mandlové mouky a vyšlehejte v hladké těsto.

4 V samostatné míse ušlehejte sníh z bílků a zbytku krupicového cukru. Sníh pak opatrně vmíchejte (pomocí stěrky) k hlavnímu těstu.

5 Polovinu hotového těsta nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané menší kulaté dortové formy (nebo obdélníkové formy). Na povrchu naaranžujte opečené meruňky a jednu nebo dvě si nechte bokem (na ozdobu). Poté přelijte zbytkem těsta a posypejte po povrchu mandlovými lupínky.

6 Pečte při teplotě 160 stupňů C po dobu 15 minut, poté snižte teplotu trouby na 145 stupňů C a pečte dalších 45 minut. Po upečení koláč vyjměte z trouby, vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

7 Pro ozdobu můžete koláč potřít meruňkovým džemem po celé vrchní straně a posypat praženými plátky mandlí. Kdo chce koláč ještě vylepšit, může vršek dozdobit šlehačkou a nakrájenými tenkými plátky zbylých pečených meruněk.  

Zdroje: www.bakinglikeachef.com/almond-cake-nicolas-bernarde





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat