Prostreno.cz

Recept na jablečné minikoláčky

Jablečný koláč (angl. apple pie) je stálicí v každém podzimním menu (nejen) v Americe. Božská chuť pečených jablek, skořice, másla a cukru je natolik neodolatelná, že se v rekordním čase stala naprostou ikonou podzimní sezóny.

Příchuť „jablečného koláče“ si můžete vychutnat v sezonních nápojích, různých cukrovinkách nebo si jeho vůní můžete provonět domov pomocí vonných svíček. Dnešní recept je určen pro pokročilejší, a jeho cílem je nejen ozvláštnění běžné pečicí rutiny v kuchyni, ale především udělání dojmu na návštěvu, protože těmto koláčkům nikdo neodolá, to nám věřte

Jablečné minikoláčky

Těsto

330 g hladké mouky

200 g másla pokojové teploty

150 g moučkového cukru

1 vejce

1 vanilkový cukr

Náplň

jablka

citronová šťáva

hnědý cukr

Na potření

vejce

Postup

1 V míse zpracujte všechny suroviny v těsto, a uložte do chladu asi na půl hodiny. Těsto bude mít ze začátku konzistenci drobenky, postupně se promění v jednotnou pružnou hmotu, která mírně lepí (lepit přestane po vychlazení).

2 Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, použijte ke zpracování těsta plochý šlehač/míchač.

3 Těsto zabalte do fólie a nechejte hodinu odležet v lednici.

4 Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Použijte klasická podzimní jablka (ne Golden a další specifické odrůdy…klasická, lehce moučná červená česká jablka jsou pro tyto účely nejlepší). Nakrájená jablíčka vložte do mísy, přidejte šťávu z citronu, cukr dle potřeby a zamíchejte.

5 Těsto vyjměte z lednice, vyválejte na podložce a vykrájejte z něj úhledná kolečka. Pokud nemáte k dispozici vykrajovátko, použijte sklenici dnem vzhůru.

6 Na každé kolečko z těsta pak položte několik plátků jablek a přikryjte druhým kolečkem těsta (pro lepší efekt si můžete do vrchních koleček z těsta vykrojit oblíbené tvary pomocí vykrajovátek – lístečky, srdíčka, jablíčka apod ).

7 Na závěr potřete vyšlehaným vejcem a posypejte hnědým cukrem.

8 Pečte na plechu vystlaným pečicím papírem v předem předehřáté troubě na 180 °C, cca 15 min. dozlatova.

9 Po upečení můžete zlehka poprášit moučkovým cukrem a skořicí.

Zdroje: názor autora





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat