Prostreno.cz

Známe tajnou přísadu švédských skořicových šneků

Teplé skořicové rolky s kardamomem vám udělají radost! Je to vynikající jídlo pro nadcházející chladné dny. A my pro vás mám tajná recept.

Dokonalá skořicová roláda musí být měkká, máslová a opravdu skořicová. Někdo sází na polevu, někdo ji má raději bez cukru nebo naopak s cukrem navíc. Proč ale skandinávské skořicové rolky chutnají vždy o něco lépe než všechny ostatní? Kardamom je nedílnou součástí všech severských skořicových závitků. Ale ne mletý, ale v celé své kráse a chuti. Zda malá, černá semínka nakonec rozdrtíte nebo je opravdu necháte celá, je věcí chuti.

Supertajný kardamom

Kardamom je opravdové super koření. Ajurvéda říká se, že podporuje trávení, a dokonce zlepšuje náladu. Švédská klasika kanelbulle je sice zauzlovaná, ale super jednoduchá varianta rolády v našem receptu chutná také fantasticky! Ne nadarmo je to absolutně nejoblíbenější pečivo pro chladné dny. A udělat si je sami doma se zde vyplatí dvojnásob. Skořicové rolky totiž chutnají nejlépe teplé přímo z trouby. A neodolatelná vůně skořice a kardamomu v bytě vám okamžitě udělá radost!

Švédské skořicové závitky

Ingredience na malý pekáč (20×30cm)

½ kostky čerstvého droždí

4 lžíce vlažného mléka

40 g změklého másla

20 gramů cukru

1 vejce

200 gramů mouky

1 lžička soli

70 gramů másla

50 gramů cukru

2 lžičky skořice 

1 lžíce semínka kardamomu

Příprava

1 Smícháme droždí, teplé mléko a cukr a necháme deset minut kynout na teplém místě. Poté v kuchyňském robotu prohněteme se 40 gramy měkkého másla, mouky, vejce a soli, aby vzniklo pružné těsto. Na závěr znovu prohněteme rukama, vytvarujeme kouli a necháme na teplém místě přikryté čerstvou kuchyňskou utěrkou hodinu kynout.

2 Na náplň smícháme 70 gramů změklého másla, 50 gramů cukru a dvě lžičky skořice.

3 Vykynuté těsto rozválíme na velikost cca 20 cm × 30 cm. Navrch rovnoměrně rozetřeme skořicovo-máslovou směs a posypeme semínky kardamomu. Srolujeme z dlouhé strany. Potom roládu nakrájíme na plátky silné dva centimetry a vložíme je do menší formy (20 × 30 cm) vyložené pečicím papírem. Znovu přikryjte utěrkou a nechte naposledy kynout 30 minut až hodinu.

4 Troubu předehřejeme na 225 °C. Vložíme do trouby a pečeme na střední příčce asi deset až dvanáct minut. Podáváme ještě teplé.

Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-rezept-schwedische-zimtschnecken-geheimzutat





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat