Prostreno.cz

Vánočně laděná sváteční bábovka

Bábovky jsou jedním z nejoblíbenějších moučníků, kterým spolehlivě potěšíte každou návštěvu. A jelikož se nacházíme v předvánočním čase, co takhle zkusit vánočně laděnou bábovku s perníkovým kořením, oříšky a rumem? 

Pokud jste nadšení experimentátoři, v závěru receptu naleznete také několik tipů, jak svůj výtvor posunout k ještě větší dokonalosti. 

Sváteční bábovka

Ingredience

200 g másla

400 g hladké mouky

½ lžičky jedlé sody

1 lžíce koření dle libosti (mletý zázvor, skořice nebo perníkové koření)

250 g cukru

4 lžíce medu

1 lžička vanilkového extraktu

4 středně velká vejce

100 ml plnotučného mléka

80 ml libovolného alkoholu (rum, likér apod.) *

50 g pražených sekaných ořechů

Hrst sušeného ovoce nebo čoko chipsů

*pokud nechcete použít alkohol, přidejte 80 ml libovolné tekutiny

Postup

1 Troubu rozehřejte na 160 ˚C. Formu na pečení bábovky vymažte máslem a vysypejte moukou.

2 V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, špetku soli a vámi zvolené koření. Máslo dejte do kastrůlku, přidejte med, cukr a vanilku. Jemně zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a nespojí s medem a cukrem (Pozor! Nenechte vařit!)

3 V mouce udělejte důlek, nalijte do něj teplou máslovou směs a přidejte vejce. Míchejte pomocí balonové metly, dokud se směs nespojí, poté přidejte mléko a vámi vybraný likér nebo lihovinu (pokud používáte). Na závěr vmíchejte oříšky, čokoládu nebo sušené ovoce.

4 Výsledkem by mělo být polotekuté hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu vody nebo mléka. Množství tekutiny je orientační dle druhu zvolené mouky (každá saje jinak).

5 Těsto nalijte do připravené formy a pečte 40–45 minut. (Pro zjištění míry propečení použijte trik se špejlí)

6 Po upečení nechejte 15 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku a nechejte vychladnout. Pokud je základna bábovky mírně vyklenutá, můžete ji po vychladnutí seříznout, aby lépe „seděla“. Ozdobte dle libosti.

Tipy a triky

Mouku zvolte dle libosti. Pokud nechcete používat klasickou pšeničnou, směle se odhodlejte ke špaldové. Pro bezlepkovou variantu pak zvolte pohankovou nebo rýžovou.

Není to sice životně důležité, ovšem pokud potřete bábovku glazurou, zatímco chladne, bude bábovka ještě vláčnější (sirup uzavře vlhkost uvnitř) a na oko také hezčí. Výroba glazury (nebo sirupu, chcete-li) není nic těžkého, stačí rozpustit cukr v troše horké vody. Případně si připravte speciální glazuru z limetkové šťávy a cukru, přidat můžete i kapičku rumu.

Hustá bílá poleva přelitá přes vršek bábovky okamžitě promění váš dezert v zasněženou horu, což je během adventu poměrně vhodná vychytávka, co říkáte? Do misky nasypejte 100 g moučkového cukru a přidejte 1 lžičku právě převařené vody. Dobře promíchejte, dokud nebude poleva hladká, poté po kapkách přidávejte trochu vody, dokud poleva nezíská hustou tekutou konzistenci (asi jako zdobení na perníčky). Pokapejte bábovku a nechejte ztuhnout. Místo vody můžete použít citronovou šťávu nebo kávu, pokud chcete bábovku ještě více ozvláštnit.

Zdroj: názor autora





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat