Prostreno.cz

American pie rozhodně není americký

Kdo by neznal asi nejtypičtější koláč Ameriky! „American pie“ – v létě v jablečné variantě, na podzim naopak s dýní. Překvapivě má ale toto nejikoničtější jídlo neamerickou historii.

Když se Američané sejdou s blízkými nebo s přáteli, nesmí na stole chybět pravý americký koláč. Ale přestože se jedná o symbol vlastenectví, který se pojídá na oslavu všeho od Dne nezávislosti až po Den díkůvzdání, původ jablečného koláče ve skutečnosti není tak americký.    

Historie jablečného koláče

Spíš než americký jablečný koláč bychom ho ale měli označovat jako anglický. Původně totiž tato klasika pochází z Anglie, kde se vyvinula z kulinářských vlivů z Francie, Nizozemska, a dokonce i Osmanské říše. Ve skutečnosti ani jabloně nebyly v Severní Americe původní, dokud nepřišli Evropané. Na kontinentě rostla pouze krabí jablka – scvrklá a kyselá, která se nepoužívala ani k jídlu, natož k pečení.

Také mnoho dalších ingrediencí nezbytných pro jablečný koláč také pochází zpoza hranic Ameriky. Pšenice pochází z Blízkého východu, zatímco cukrářské tuky jako sádlo a máslo se objevily, když Kryštof Kolumbus přivezl do Nového světa domestikovaná prasata a dobytek. Rozhodující koření jako skořice a muškátový oříšek je ze vzdálených zemí, jako je Srí Lanka a Indonésie. A samozřejmě, cukrářské umění vycházelo z kulinářských tradic v kontinentální Evropě, zejména francouzské, italské a arabské.

A jak si upéct „american pie“? Máme recept na koláč jako od babičky!

American pie

Ingredience

8 malých jablek Granny Smith nebo podle chuti

½ šálku nesoleného másla

3 lžíce univerzální mouky

½ šálku bílého cukru

½ šálku baleného hnědého cukru

¼ šálku vody

koláčové těsto

Postup

1 Jablka oloupejte a zbavte jádřinců, poté nakrájejte na tenké plátky. Dejte stranou.

2 Předehřejte troubu na 220 stupňů C.

3 V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo. Přidejte mouku a míchejte, abyste vytvořili pastu; vařte asi 1 až 2 minuty. Přidejte oba cukry a vodu; přivést k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte 3 až 5 minut. Sundejte z plotny.

4 Koláčové těsto rozdělte na dvě poloviny. Jedno těsto rozválejte na velikost koláčové formy a vložte ho dovnitř tak, aby okraje přesahovaly přes formu. Zbylé těsto rozválejte a nakrájejte na osm proužků.

5 Nakrájená jablka vložte na těsto do formy a vytvořte mírný kopeček. Položte čtyři proužky těsta svisle a 4 rovnoměrně na jablka. Přebytečné těsto na okrajích podle potřeby přehněte nebo odřízněte a na koncích přimáčkněte vidličkou.

6 Pomalu a jemně nalijte směs cukru a másla na mřížkovou krustu a ujistěte se, že prosákne přes nakrájená jablka. Naneste trochu na mřížku, ale ujistěte se, že nestéká ze stran.

7 Pečeme v předehřáté troubě 15 minut. Snižte teplotu na 175 stupňů C a pokračujte v pečení, dokud jablka nezměknou, 35 až 45 minut.

Zdroj: www.bhg.com/holidays/july-4th/traditions/why-is-apple-pie-american/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat