Prostreno.cz

Pečený květák tandoori

Když je venku chladno a neútulně, o to víc toužíme po komfortním jídle. Hřejivé koření a teplé jídlo vám dají zapomenout i na nepřízeň počasí. A co vyzkoušet místo klasického zapečeného květáku pikantní květák tandoori?

Středobodem tohoto lehkého zimního jídla je indická směs koření Tandoori Masala. Na rozdíl od mnoha velmi pálivých koření z indické kuchyně je toto spíše jemné, což se samozřejmě liší v závislosti na směsi, ale ingredience jako kmín, koriandrové semínko a kardamom a také skořice zajišťují příjemně pikantní rovnováhu. Tandoori masala se často používá v marinádách na maso, ale zde promění květák ve skutečný chuťový zážitek.

Pečený květák tandoori

Ingredience na 4 porce

1 hlavička květáku

1 stroužek česneku

1 kus zázvoru, asi 3 cm

185 g jogurtu (10% tuku)

2 lžíce neutrálního rostlinného oleje

1 lžička mleté ​​sladké papriky

2 lžičky tandoori masala

½ limetky

1 špetka kajenského pepře

sůl

Na jogurtovou omáčku

400 g jogurtu (3,5 % tuku)

2 lžičky čerstvé máty, jemně nasekané

1 špetka limetkové kůry

sůl

a dále

1 svazek petrželky nebo koriandru

2 limetky

Příprava

1 Oddělte růžičky květáku a dejte je stranou. Stroužek česneku oloupeme a nakrájíme nadrobno, zázvor oloupeme a nastrouháme najemno.

2 Jogurt dejte do misky spolu s česnekem, zázvorem, olejem, paprikou, tandoori masalou, kajenským pepřem a šťávou z půlky limetky a míchejte dohladka. Potom přidejte růžičky květáku a promíchejte s marinádou. Ujistěte se, že je květák rovnoměrně marinovaný. Nechte marinovat alespoň 30 minut.

3 Poté si předehřejte troubu na 200°C horní a spodní ohřev a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Marinovaný květák dejte na plech a dejte pozor, aby růžičky nebyly na sobě. Pečte na střední mřížce asi 50 minut. V polovině doby vaření růžičky květáku jednou otočte.

4 Mezitím smíchejte jogurt na omáčku s čerstvou mátou, trochou limetkové kůry a podle chuti osolte a okořeňte. Pečený květák podávejte s jogurtovou omáčkou, plátkem čerstvé limetky a čerstvými bylinkami.

Tip

Čím déle bude květák marinovat, tím bude chuť intenzivnější! V marinádě ho můžete nechat v lednici až 24 hodin.

Zdroj: www.freundin.de/geroesteter-tandoori-blumenkohl





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat