Prostreno.cz

Bábovka ze zakysané smetany

Jednoduchá bábovka, která potěší svůdným skořicovým aroma. A navíc je super šťavnatá díky přidáním zakysané smetany do těsta.

Mramorový dezert v podobě bábovky je klasikou na každém konferenčním stolku, ale okouzlit vás nemusí jen kombinace kakaa a čokolády a světlého těsta. Protože směs skořice a cukru, která se kombinuje v našem receptu, dělá z této bábovky něco velmi zvláštního, a to i když jednoduché těsto připravíte velmi rychle. A díky tajné přísadě zakysané smetaně je bábovka také neodolatelně šťavnatá.

Bábovka ze zakysané smetany

Ingredience

200 g změklého másla

220 g cukru

2 velká vejce

1 kelímek zakysané smetany (200 g)

300 g pšeničné mouky

3 lžičky prášku do pečiva

1 lžička kakaa

2 lžičky skořice

trochu moučkového cukru a skořice na posypání

Příprava

1 Předehřejte troubu na 160 °C s cirkulujícím vzduchem. Bábovkovou formu důkladně vymažte tukem a případně ji vysypte trochou mouky nebo strouhanky, aby se bábovka po upečení snáze vyjímala.

2 Měkké máslo utřete s 200 g cukru. Poté postupně přidejte dvě vejce a zakysanou smetanu a zpracujte na homogenní krém. Poté smíchejte mouku s práškem do pečiva, prosijte do těsta a opatrně vmíchejte.

3 Ve druhé míse smíchejte 2 vrchovaté lžičky cukru s kakaem a skořicí na tmavé těsto. Přidejte asi třetinu těsta a důkladně míchejte, dokud nevznikne tmavé těsto.

4 Nejprve naplňte do formy tmavé těsto a poté na něj dejte světlé těsto. Pak opatrně vidličkou vytáhněte těsto vlnovitě nahoru, abyste vytvořili typické mramorování.

5 Bábovku pečte 45 minut při 160 °C. Před vyjmutím zkontrolujte pomocí dřevěné špejle, zda je bábovka propečená. 

6 Po upečení nechte bábovku 15 minut vychladnout ve formě, než ji vyklopíte na mřížku. Když úplně vychladne, poprašte bábovku moučkovým cukrem a trochou skořice.

7 Pokud je pro vás klasická bábovka příliš nudná, můžete zvolit i neobvyklejší tvar nebo těsto rozdělit do několika malých báboviček.

Zdroj: www.freundin.de/kochen-schmand-gugelhupf-mit-zimt-und-zucker





Celkem 10 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat