Prostreno.cz

Chutné alternativy ultra zpracovaných těstovin

Už dost bylo klasických těstovin? Nahraďte je! Alternativy k těstovinám jsou užitečné pro ty, kteří chtějí obměňovat svůj jídelníček a nekonzumovat příliš mnoho rafinovaných produktů. Možností je přitom hned několik!

K nahrazení těstovin z bílé, tvrdé pšenice se dají použít výrobky z jiných druhů mouky, z nichž některé jsou také bezlepkové. Z čeho můžete vybírat?

Kuskus

Kuskus je potravina vyrobená napařováním zrn a malých shluků pšeničné krupice nebo tvrdé pšenice. Pochází z oblastí severozápadní Afriky, v Itálii je součástí sicilské kulinářské tradice, nicméně jeho konzumace je rozšířená celosvětově. Používá se jako „doprovod“ k různým druhům jídel, od dušeného masa a ryb až po vařenou nebo grilovanou zeleninu.

Kuskus může být v závislosti na velikosti zrnek krupice, která ho tvoří, jemný, střední nebo hrubý. Je extrémně všestranný: žádný jiný sacharidový základ se nemůže tak snadno kombinovat s tolika různými chutěmi, lze jej vařit s masem, rybami, zeleninou či luštěninami.

Rýžové nudle

Dalším pokrmem, který může nahradit tradiční těstoviny, jsou rýžové nudle z Dálného východu. Tento typ těstovin vyrobený z rýžové mouky je vhodný i pro celiaky a je určen pro ty, kteří se snaží shodit pár kilo. Kromě toho, že jsou rýžové nudle bohaté na vlákninu a vitaminy, zejména ze skupiny vitaminů B, mají chuť a texturu velmi podobnou italským těstovinám. Bývají však mnohem stravitelnější. Velmi dobré jsou v kombinaci s dušenou a nakrájenou zeleninou a s kapkou sójové omáčky.

Polenta

V současné době je polenta regionálním pokrmem rozšířeným po celé severní Itálii, ale známým po celém italském poloostrově i v zahraničí. Polentu dnes známe jako přípravek na bázi žluté kukuřičné mouky. Připravuje se jednoduše tak, že se za stálého míchání dlouho vaří voda a kukuřičná mouka. Dochucovat se pak dá různými způsoby, například masovými omáčkami, zeleninou nebo sýry. Polenta obsahuje nejen sacharidy, ale také bílkoviny a různé minerální látky, zejména fosfor, draslík, mangan, selen a železo.

Soba nudle

Soba nudle, které lze zakoupit ve specializovaných prodejnách potravin, jsou velmi zvláštním typem „těstoviny“, dobře známé v japonské kuchyni. Jedná se o dlouhé a tenké špagety, které jsou vyrobené z pohankové mouky. Jako takové jsou bezlepkové a vhodné pro celiaky.

Nahrazení těstovin soba nudlemi má své výhody, zejména z hlediska kalorií a přísunu živin. Pohankové nudle obsahují méně kalorií než talíř „bílých“ těstovin a mají vysoké procento manganu, velmi důležitého minerálu pro udržení zdravých kostí a pro metabolismus vitaminů a bílkovin. Chutnají skvěle s restovanou zeleninou, tempehem či tofu.

Shirataki (konjakové nudle)

Svým vzhledem připomínajícím špagety jsou nudle shirataki velmi rozšířeným jídlem a nízkokalorickou náhradou těstovin. Díky absenci živočišných složek jsou vhodné pro vegetariány a vegany. Rozdíl mezi těstovinami z měkké a tvrdé pšenice je velmi výrazný. Za prvé, nudle shirataki neobsahují lepek, mají velmi málo kalorií (pouze 10 kalorií na 100 g) a nízký obsah sacharidů. Zároveň jsou vysoce uspokojující a bohaté na vlákninu a minerály, jako je vápník, železo a zinek.

Pro tyto vlastnosti se konjakové nudle doporučují zejména těm, kteří dodržují redukční dietu. A taky diabetikům. Na trhu je k dispozici mokrá verze (předvařená) a suchá verze, která vyžaduje vaření. Mohou být ochuceny jako normální těstovinové jídlo, omáčkou, restovanou zeleninou nebo jednoduše pokapané olejem. Dobrou chuť!

Zdroje: www.eatlikeanitalian.com, www.wikipedia.org, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat