Prostreno.cz

Jak vykouzlit jogurt z mléka

Jogurt je chutný a zdravý! Navíc má mnoho pozitivních vlastností, které z něj dělají nedílnou součást našeho jídelníčku. Obecně platí, že všechny přírodní jogurty obsahují všechny dobré ingredience, které dělají z mléka extrémně výživnou potravinu: vodu, trochu tuku, bílkoviny, minerály, vitaminy a enzymy. Vápník a fosfor posilují kosti a zuby, vitamin B2 pomáhá při trávicích procesech a vitamin B12 tělo potřebuje k tvorbě červených krvinek.

Ale není jogurt jako jogurt. Když se podíváte na složení mnoha ovocných jogurtů, uvidíte změť aditiv a různé názvy pro přidané cukry. Jen u aromat se rozlišují přírodní aromata, přírodně identická a umělá aromata. Ty lze vyrobit například z kvasnicových nebo plísňových kultur, kysaného zelí nebo i dřeva – nic zrovna lákavého.

Pokud tedy chcete mít jistotu, co ve vašem jogurtu vlastně je, je nejlepší si ho vyrobit sami.  ukážeme vám, jak na to!

Jak se z mléka stává jogurt

Výroba jogurtu není se správnými ingrediencemi vůbec složitá. Aby to ale fungovalo, měli byste při výrobě jogurtu věnovat pozornost několika věcem

Čerstvé suroviny

Používejte pouze čerstvé produkty a než začnete, zkontrolujte jejich trvanlivost.

Jogurtové kultury

K výrobě jogurtu z mléka jsou potřeba bakteriální kultury. Tu můžete do mléka přidat ve formě hotového jogurtu z obchodu nebo čisté jogurtové kultury ze speciálního jogurtového prášku.

U jogurtu z obchodu se ujistěte, že obsahuje živé kultury. Ty jsou na obalu označeny jako „Lb Bulgaricus“. Na 1 litr mléka byste měli použít 50 ml přírodního jogurtu.

Pokud používáte jogurtový prášek (např. ze zdravé výživy), postupujte podle návodu na obalu a připravte jogurtovou kulturu podle návodu výrobce.

Mléko

Nejjednodušší způsob je připravit jogurt s trvanlivým mlékem (UHT mléko). Můžete jej použít okamžitě, protože byl již během výrobního procesu extrémně zahřátý. Jakékoli jiné mléko (plnotučné nebo syrové) je nutné před zpracováním krátce povařit a zahřát minimálně na 90 °C. Můžete si také libovolně zvolit obsah tuku v mléce pro svůj domácí jogurt. Ať už 1,5 % nebo 3,5 % tuku – obecné pravidlo zní: čím tučnější mléko, tím krémovější bude jogurt . Stejně jako to znáte z jogurtu z obchodu s různým obsahem tuku. Řecký jogurt s obsahem tuku cca 10 % je výrazně krémovější než nízkotučný jogurt vyrobený z 1,5 % mléka.

Aby se bakterie zaktivizovaly, musíte mléko ohřát na tělesnou teplotu (cca 38–40 °C) nebo po převaření na tuto teplotu zchladit. Teprve poté do mléka vmíchejte prášek nebo jogurt.

Pokud si ponecháte část svého domácího jogurtu, můžete jej použít místo kupovaného jogurtu nebo prášku jako základ pro další výrobu jogurtu. Vzhledem k tomu, že se ale počet bakterií s každou produkcí trochu snižuje, můžete tento proces opakovat jen asi 7x. Poté musíte do mléka přidat nové bakterie mléčného kvašení.

Způsob přípravy – jogurt s elektřinou nebo bez elektřiny

Nejjednodušší způsob výroby jogurtu je v jogurtovači, z nichž některé pracují s elektřinou, některé bez. Pokud doma nemáte jogurtovač, pomocí pár triků to zvládnete i bez zařízení.

V zařízení bez elektřiny trvá výroba pevného jogurtu o něco déle, ale šetří energii a jsou obzvláště odolné, protože neobsahují žádné elektronické součástky. S těmito jogurtovači většinou připravíte malé jednotlivé porce.

Sortiment elektrických jogurtovačů je výrazně širší. Můžete si vybrat mezi zařízeními, která vyrábí jogurt v několika malých porcích nebo ve formátu 1 litru, nebo která jsou kromě výroby jogurtu vhodná i pro výrobu zmrzliny.

Metoda bez dalšího vybavení dosahuje stejně dobrých výsledků jako se strojem. Doba výroby je také podobná jako u neelektrických jogurtovačů. Při výrobě však musíte 12 hodin obětovat postel nebo troubu i sebe, hlídat jogurt a dávat pozor na pár věcí.

Varianta postele nebo sporáku

Pokud nechcete používat jogurtovač, můžete použít i postel nebo troubu. Začněte jako obvykle: smíchejte ohřáté mléko a jogurt nebo jogurtový prášek. Směs naplňte do několika malých nebo jedné velké sklenice se šroubovacím uzávěrem. Vše, co nyní potřebuje, je správná teplota po dobu alespoň 12 hodin. Proto se nyní musíte rozhodnout, zda se raději vzdáte postele nebo sporáku.

Troubu předehřejeme na cca 50 °C a sklenice do ní vložíme. Vždy dbejte na to, aby se trouba příliš nerozpálila, jinak bakterie mléčného kvašení nepřežijí. Abyste zabránili úhynu bakterií, můžete troubu asi po 30 minutách vypnout a po pár minutách odpočinku ji znovu zapnout. Díky tomu jsou bakterie v troubě příjemně teplé.

Chcete-li vyrobit jogurt v posteli, zabalte naplněné sklenice od jogurtu do ručníků a umístěte je do postele. To funguje nejlépe ráno, když je pod přikrývkou ještě teplo. Všechno pečlivě zakryjte a sklenicemi netřeste. V případě potřeby můžete přidat i termofor, aby byl jogurt neustále teplý. Pak už nezbývá než čekat.

Pokud vše půjde podle plánu, budete mít domácí, chutný a pevný jogurt zhruba po 12 hodinách. Pokud není první pokus 100% úspěšný, není důvod k zoufalství. Domácí jogurt může být někdy malé kouzlo. Zkuste to znovu – je dobře známo, že cvičení dělá mistra!

Zdroj: www.springlane.de/magazin/joghurt-selber-machen/





Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat