Prostreno.cz

Snadné nadýchané pohankové palačinky

Lahodné palačinky s lehkou jemnou texturou a oříškovou chutí.

Pohanka je všestranná surovina pro přípravu různých pokrmů, bohatá na živiny s vysokým obsahem vlákniny, a co je hlavní: neobsahuje lepek. Její chuť je výrazná a ořechová, díky čemuž vám skvěle poslouží při přípravě palačinek, muffinů nebo dokonce i rychlého chleba. Odstín pohankové mouky je mnohem tmavší, než na jaký jste zvyklí u klasické hladké mouky (dokonce i celozrnné). O to zajímavější je výsledek, který vám při kouzlení s pohankovou moukou vznikne. Na poprvé to může být doslova překvapení.

Jak na pohankové palačinky

Příprava pohankových palačinek je stejně jednoduchá jako u běžných palačinek. Žádný fígl v tom nehledejte a vůbec se přípravy nebojte. Jednoduše vyměňte vaši běžnou mouku za pohankovou.

Pokud s pohankovou moukou teprve začínáte, nejlepšího výsledku docílíte, pokud ji smícháte s další moukou (se kterou pracujete běžně). Aby byly palačinky bezlepkové, smíchejte pohankovou mouku s jakoukoli všestrannou bezlepkovou směsí mouky. (Zakoupíte v každém supermarketu a hypermarketu, případně v obchodě se zdravou výživou). Použít však můžete i rýžovou mouku apod.

Samozřejmě můžete pro přípravu palačinek použít i 100% pohankovou mouku, avšak textura bude o něco sušší a (pohanková) chuť bude výraznější, což může začátečníky poněkud odradit. Na pohanku si musíte postupně zvyknout.

Snadné nadýchané pohankové palačinky

Ingredience

120 gramů pohankové mouky

65 gramů libovolné mouky (případně univerzální bezlepkové směsi)

300 ml kefíru

4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného (plus další na pánev)

1 lžíce cukru

3/4 lžičky jedlé sody

Špetka soli

1 velké vejce

1 lžička vanilkového extraktu

Postup

1 Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu a sůl.

2 Ve druhé míse vyšlehejte kefír s vejci a vanilkou.

3 Uprostřed moučné směsi udělejte důlek. Do důlku nalijte kefírovou směs a rozpuštěné máslo a míchejte, dokud vám nevznikne hladká směs.

4 Rozpalte velkou pánev s nepřilnavým povrchem na střední teplotu. Pánev je optimálně rozehřátá tehdy, pokud na povrch pánve stříknutá trocha vody tančí v podobě kuliček kolem dokola až se odpaří.

5 Pánev lehce potřete rozpuštěným máslem. Pomocí naběračky nalijte těsto na pánev. Těsto jemně rozprostřete do kruhu.

6 Jakmile okraje vypadají suché a uprostřed palačinky se začnou objevovat bublinky a praskat na povrchu (tedy cca po dvou minutách), obraťte a opékejte další 1 až 2 minuty, nebo dokud palačinky uprostřed lehce nezhnědnou.

Pozn:Uvedené množství vystačí na cca 10 palačinek. 1 palačinka = cca 130 kcal

Servírujte plněné ovocem, marmeládou, tvarohem či polité sirupem, zkrátka tak, jak máte nejraději.

Zdroje: názor autora, www.inspiredtaste.net/38616





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat