Prostreno.cz

Zajímavé náhrady vajec při pečení koláče

Zažili jste situaci, kdy se chystáte péct a zjistíte, že vám chybí jedna základní ingredience - vajíčka? Není třeba rychle spěchat do obchodu, stačí se doma porozhlédnout, jestli se u vás neskrývá ve spíži šikovná náhrada.

Nemusíte být ale jen zapomnětliví. Někteří lidé jsou alergičtí na vajíčka, jiní se rozhodnou přejít k veganství, případně mají zdravotní důvody, proč se vejcím vyhýbat.

Ať už je váš důvod jakýkoli (třeba i jen zvědavost), tady máte 5 skvělých alternativ vajec!

Náhrada č. 1: Jablečný džus

Čtvrt šálku neslazené jablečné šťávy nahradí v receptu jedno vajíčko. Některé recepty doporučují přidat do těsta ještě ½ čajové lžičky prášku do pečiva. Mimochodem, jablečný džus může v některých receptech na koláč nahradit část oleje.

Náhrada č. 2: Banán

Přibližně polovina středně velkého banánu (rozmačkaného na kašičku) se rovná jednomu vejci. U této alternativy ale musíte počítat s tím, že koláč bude lehce chutnat po banánech (což ovšem u většiny sladkostí nevadí).

Náhrada č. 3: Rostlinný olej

Olejem můžete nahradit v receptu jedno vejce (odpovídá mu přibližně čtvrt šálku oleje). Pokud ale recept vyžaduje víc vajec, olej už nepoužívejte a raději sáhněte po jiné „náhražce“. Těsto by bylo příliš mastné.

Náhrada č. 4: Olejovo-prášková směs

Smíchejte 2 lžíce vody, 1 lžíci rostlinného oleje a 2 čajové lžičky prášku do pečiva. Získáte skvělou alternativu 1 vejce. A vaši strávníci si ani nevšimnou!

Náhrada č. 5: Lněná semínka

Ano, čtete správně. Vezměte lžíci mletých lněných semínek a nasypte je do 3 lžic vody. Počkejte, až semínka vodu zcela absorbují. A máte náhradu vajíčka!

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat