Prostreno.cz

Podzimní dobrota v podobě dýně Hokkaido na kari

Je jedno, jestli milujete dýni nebo patříte k vegetariánům, kterým došla inspirace na chutný oběd. Tenhle recept s kari si oblíbíte v obou případech!

Pod pojmem kari (také karí, či anglicky curry) se rozumí směs koření (nejčastěji mix kurkumy, pepře, chilli, kardamomu, koriandru, zázvoru, římskému kmínu, muškátu a skořice), ale také pokrm. Pokud máte doma jednu lžičku tohoto koření a taky 4 středně velké dýně, můžete za poměrně krátkou dobu a s minimem nádobí vykouzlit exotické jídlo, které si oblíbí i zapřisáhlí „masoužrouti“. Nevěříte?

Potřebujete:
4 střední dýně (ideálně Hokkaido, máslovou nebo muškátovou)
1 lžíci oleje na smažení
1/2 strouhané cibule
1/2 strouhané mrkve
1/2 šálku smetany
1 lžičku kari koření
2 lžíce strouhaného kokosu
1/2 šálku kokosového mléka (lze nahradit sladkým vínem)
4 datle nakrájené na nudličky

Postup: Vydlabané dýně rozkrojte na půlky. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a dýně prudce osmažte po obou stranách. Vyjměte z hrnce a ve stejném oleji smažte cibuli, mrkev, strouhaný kokos, kari a datle. Poté přidejte kokosové mléko (či víno) a povařte na mírném ohni zhruba deset minut. Dýně vložte do omáčky a vařte ještě dalších deset minut navíc. Vypněte plotýnku, přidejte smetanu a v provoněném bytě podávejte. S čím?

Výborně se hodí bílá rýže, nebo - pro večery ve dvou - rýže obarvená šafránem. Jeho aroma jí zvýrazní chuť a dodá žlutou barvu, která vizuálně skvěle doplňuje odstíny dýní. (Akorát si budete muset připlatit, neboť šafrán je nejdražší koření na světě. Jeho cena za jeden gram začíná zhruba na 220 korunách, ale může se vyšplhat i na 350 korun za uvedené množství.)

V každém případě se předzásobte dýněmi na delší dobu. Tenhle symbol Halloweenu je totiž bohatým zdrojem vitaminů a minerálů, který rovněž velice prospívá vaší postavě. Šálek dýně obsahuje pouze 49 kalorií a 1,76 g bílkovin. Zároveň vám dodá vitamín A a draslík, který má pozitivní vliv na krevní tlak.

Tip: Tento pokrm si můžete pojmenovat podle svého a udělat z něj něco jako podzimní tradici. Tak dobrou chuť!

Zdroj: www.howtodoit.com, www.toprecepty.cz/recept/36711-dyne-hokkaido-na-kari/





Celkem 2 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat