Prostreno.cz

Neobyčejné příchutě obyčejného svařáku

Svařené víno se prý pilo již v antickém Římě. Zatímco dřív se podle dochovaných spisů podávalo s tymiánem a koriandrem, jeho dnešní podoba je trochu odlišná, i když… Tolik zase ne! Znáte třeba variantu s ananasovou šťávou?

„Mám rád svařené víno červené,“ zpívá se ve známé písni. No jéje! Klasika! Takový „svařák“ ale může mít mnoho podob – a každá je v období s teplotami okolo nuly dobrá. Horká vína obecně jsou totiž vhodným nápojem pro zimní období. Jak postupovat při jejich přípravě?

Nikdy nesmí přijít do varu, neboť by jednak ztratila aromatickou příchuť, jednak by vyprchal veškerý alkohol. Platí proto, že na plotně by měla být pouze do té doby, než začnou ztrácet bílou pěnu. Pro podávání se hodí nahřáté punčové sklenice s kovovou objímkou. Už máte chuť na něco skvělého? Zde jsou tipy, které zahřejí do morku kostí!

Horké víno ananasové

Potřebujete: 2 cl citronového cukrového sirupu, 4 cl ananasové šťávy, 2 cl vaječného likéru a trochu bílého vína.

Postup: Do hrnce dáme sirup, ananasovou šťávu a trochu vína, postavíme na oheň a zahříváme do té doby, než bílá pěna zamává na rozloučenou. Horké víno odstavíme, přecedíme, nalijeme do nahřáté sklenice a přidáme vaječný likér.

Horké víno ruské

Potřebujete: 2 cl cukrového sirupu, 2 cl borůvkové šťávy, 4 cl vodky a trochu červeného vína.

Postup: Do hrnce dáme sirup, borůvkovou šťávu a víno, postavíme na oheň a opět prudce zahřejeme. Poté odstavíme, přecedíme do nahřáté sklenice, přilijeme vodku a ihned podáváme.

Jste spíš na nestárnoucí klasiku? Žádný problém!

Horké víno červené

Potřebujete: 4 kostky cukru, kousek citronové kůry, kousek skořice, 1–2 hřebíčky, ¼ l červeného vína.

Postup: Do hrnce dáme cukr, kůru, skořici, hřebíček a víno. Postavíme na plotnu, zahřejeme, odstavíme, přecedíme do nahřátých sklenic, přidáme lžičku a podáváme. (V případě, že si budete chtít zahrát na námořníky, přilijte ještě panáčka – či dva – rumu. Vznikne tak silný námořnický svařák.)

Tip: Pro všechny typy horkých vín se hodí badyán, skořice, muškátový květ, hřebíček, rozinky či perníkové koření pro doladění chuti a kolečko pomeranče na ozdobu. „Svařák“ můžete připravit i dětem. K přípravě použijte jejich oblíbený džus, a co se týče koření, přihlédněte k jejich chutím.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat