Prostreno.cz

Adventní sušenky provoní vánoční atmosféru

Klasických sušenek a oplatek každý Čech v průměru spořádá 6,4 kilogramu ročně. Našinci je prostě milují! Upečte si taky jedny: pro změnu vánoční. Do základního receptu si můžete přidat to, co je vám i rodině nejmilejší.

Vánoční rituály dělají nejkrásnější svátky v roce tím úžasným svátečním obdobím plným mystiky, dobré nálady a nezapomenutelných zážitků. Krájení jablek, posílání lodiček, házení bot směrem ke dveřím. Na to všechno je ještě čas, ale třeba takové adventní sušenky patří k něčemu, co můžete „vypiplat“ k obrazu svému. Vytvoříte si tak vlastní rodinný rituál, který odstartuje odpočítávání do Štědrého dne. Co budete potřebovat?

Vánoce ušité doslova na míru

3/4 šálku melasy (jedná se v podstatě o šťávu, hustý tmavě hnědý, až černý sirup, který vzniká vylisováním cukrové třtiny či řepy), jeden šálek hnědého cukru, 5 lžic kakaového prášku, kostku másla nebo margarínu, špetku skořice, lžičku kypřicího prášku, lžičku vanilky, přibližně půl kila polohrubé mouky. K těmto surovinám si pochopitelně můžete přidat svoje oblíbené věci od kousků čokolády, rozinek, kokosu, barevného máčku až po ovesné vločky nebo ovoce. Experimentujte, je to zábava!

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Kromě mouky smíchejte všechny ingredience dohromady. Poté pomalu přidávejte mouku ke zbytku směsi a hlídejte správnou konzistenci. Těsto by mělo být poměrně měkké a tvárné. (Klidně ho rukama prohnětejte.)

Vyválejte ho asi na jeden centimetr široký plát a vezměte si k ruce vykrajovátka. Sušenky pochopitelně nemusí být jen kulaté. Zvlášť děti vám mohou ukázat, jak si ony představují Vánoce, a použít všechno, co jim přijde pod ruku.

Čím vykrajovat?

V případě, že preferujete kulatý tvar, sáhněte po sklenici a ostrém noži. Sušenky klaďte na vymazaný plech a pečte v troubě asi 8 minut. Vyjměte z trouby, a dokud jsou ještě měkké, obalte je v jedlých střípcích na zdobení dortů. Ty mohou mít stejnou barvu jako vaše vánoční výzdoba – například zlatou nebo stříbrnou.

Tip: Pokud sušenky chcete separovat od mlsných jazýčků, pořiďte si stylové vánoční krabice s víkem, svůj výtvor do nich schovejte a uložte ho na místa, kam se nikdo neodváží…

Zdroj: www.essenundtrinken.de





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat