Prostreno.cz

Tipy na levnou večeři. Staročeské polévky chutnají stále

Nechce se vám vymýšlet, co dnes uvařit? A navíc po vánočních svátcích otáčíte každou korunu? Venku je chladno, základní suroviny doma jistě máte, proč tedy nezkusit vajíčkovou či smetanovou polévku? I další tipy vás zahřejí nejen u srdce!

Některé recepty jsou téměř už historické, ale to ještě neznamená, že nemohou mít úspěch i v moderní době. Tyto jednoduché dobroty potěší chuťové buňky nejednoho strávníka. A pokud nemáte času nazbyt, jejich rychlou přípravu uvítáte s otevřenou náručí!

Smetanová polévka

Budete potřebovat:

  • ¼ litru kyselé smetany
  • 1 lžíci tuku
  • 2 lžíce mouky
  • 4 vejce
  • sůl
  • kmín a bobkový list

Postup: Vytvořte bledou jíšku a zalijte ji studenou vodou. Následně ochuťte solí i kořením a povařte zhruba 15 minut. Přilijte smetanu s trochou mouky a nechte přejít varem. Do polévky pak s veškerou opatrností sázejte celá vejce, aby se nerozběhla. Odstavte ze sporáku, dokud bílky neztuhnou. Podávat můžete s chlebem nebo se zvlášť vařenými brambory.

Vajíčková polévka

Budete potřebovat:

Postup: Upražte buď mouku, nebo krupici (na omastku). Přimíchejte do ní vejce, až za stálého míchání ztuhnou. Přidejte odpovídající množství horké vody a povařte. Hotovou polévku dochuťte petrželkou a může se servírovat.

Ovesná polévka

Budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíci sádla
  • sůl
  • majoránku a česnek

Postup: Osmažte najemno nakrájenou cibuli, nasypte ovesné vločky a upražte je dorůžova. Dejte pozor, přílišnou úpravou by mohly zhořknout. Teprve potom zalijte vodou, osolte, povařte a na závěr okořeňte majoránkou a česnekem. Polévka vám bude chutí trochu připomínat zabíjačkovou – jen s tím rozdílem, že u plotny strávíte o poznání méně času!

Kroupová polévka

Budete potřebovat:

  • 1 šálek krup
  • 2 lžíce másla
  • ½ celeru
  • 2 žloutky
  • sůl
  • petržel

Postup: Kroupy properte a předem namočte, aby se rychleji uvařily. Duste jen s malým množstvím vody a trochou másla, občas mírně podlijte. Přidejte sůl i oloupaný celer, zalijte vodou a vařte doměkka. Polévku pak sceďte a přimíchejte žloutky a petrželku. Dobrou chuť!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat