Prostreno.cz

Z kuchařek našich babiček: Jak nejlíp zahustit polévku?

Patříte mezi milovníky krémových a hustých polévek? Máme pro vás několik tipů na zahuštění oblíbené polévky podle našich babiček. Polévku můžete zahustit několika způsoby, záleží jen na vás a na vaší chuti. Bez čeho se naše babičky neobešly?

Naše babičky a maminky klasicky nejraději na zahuštění používají obyčejnou mouku. V očích dietologů to není zrovna nejlepší varianta, ale když je to jednou za čas... Jsou polévky, ke kterým prostě poctivá domácí jíška patří.

Jak a čím zahušťovat polévky?

1. Jíškou

Co je to zásmažka?

Možná si vybavujete od babičky slovo zásmažka. Nemusíte v tom hledat žádnou záludnost. Zásmažka je typ jíšky, akorát se dává více tuku než mouky. Na 1 litr polévky připravíte zásmažku ze 60 g tuku a 50 g mouky. Postup je stejný jako u běžné jíšky.

Jíška je česká klasika, základem je hladká, případně polohrubá mouka a tuk. Na bílé polévky naše babičky doporučují máslo a na všechny ostatní poctivé sádlo.

Na 1 litr krémové bílé polévky potřebujete:

  • 50 g tuku
  • 50 g mouky

Na 1 litr zeleninové a masité polévky potřebujete:

  • 40 g tuku
  • 40 g mouky

Na 1 litr řidších a rybích polévek potřebujete:

  • 30 g tuku
  • 30 g mouky

Postup: Pokud jste jíšku ještě nedělali, je to velmi snadné. V kastrůlku si rozpusťte tuk, poté postupně zasypávejte moukou a míchejte. Mouka se vysouší, jíška pění, až úplně zbělá. Tato jíška je vhodná na světlé krémové polévky. Když budete míchat dál, jíška lehce zezlátne, pak je vhodná na ostatní polévky. Hotovou jíšku smíchejte s vývarem z polévky, dobře rozmíchejte, aby se neutvořily žmolky a vlijte do polévky. Dobře provařte, ať není cítit pachuť syrové mouky.

2. Záklechtkou

Tohle určitě znáte, akorát každá rodina má pro záklechtku svůj název. Je to jednoduše smíchaná hladká mouka se studenou vodou. Takto vzniklou směs rovnou postupně přilévejte do polévky a dobře provařte. Místo vody můžete také použít mléko, smetanu či studený vývar.

3. Obilovinami

I naše babičky myslely na svoji linii, a proto měly i dietnější variantu zahušťování - pomocí obilovin. Používaly vločky, kroupy i rýži. Před použitím je dobré si tyto přísady předem namočit, poté je můžete rovnou přidat do polévky během vaření. Další variantou je uvařit obiloviny zvlášť, nechat je hodně rozvařit a poté prolisovat do polévky. Obiloviny jsou vhodně na zahušťování zeleninových a bramborových polévek.

4. Žloutky

Žloutky rozmíchané v mléce nebo ve smetaně zjemňují bílé polévky. Syrové žloutky rozmíchejte v trošce studeného mléka a za stálého šlehání přilívejte do polévky. Polévku jen pár minut prohřejte, ale už nevařte. Bude krásně hladká a krémová.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat