Prostreno.cz

Vyrobte si domácí bylinkový ocet, olej a pesto

Bylinková sezóna už je v plném proudu, a proto se pěstuje, trhá a suší o sto šest. Nakládání rostlinek do octa nebo oleje se tedy přímo nabízí! Že jste to ještě nikdy nezkoušeli? Na těchto jednoduchých postupech není co zkazit…

Tak samozřejmě, že můžete bylinky jen usušit a nasypat je do sáčků. Ale uchovávat je naložené má taky něco do sebe. Obsažené léčivé látky přejdou do zvolené tekutiny, čímž získáte nejen voňavý olej či jemný ocet, ale i zdravou potravinu do své kuchyně. Jak byste měli při výrobě postupovat?

Jaké ingredience se hodí?

Prakticky všechno, co vás napadne. Nejčastěji se ovšem používá bazalka, tymián, máta, meduňka, majoránka, rozmarýn, šalvěj, jalovec, bobkový list, hřebíček a dobromysl. Sáhnout však můžete i po česneku, petrželové nati, pepři, pomerančové kůře nebo novém koření.

Bylinkový ocet

Jako základ vám perfektně poslouží vinný nebo jablečný ocet. K základnímu receptu budete potřebovat 1 lahev octa a 2 polévkové lžíce sušených bylinek (těmi čerstvými se za určitých okolností může ledacos pokazit).

Bylinky vložte do lahve s octem tak, aby všechny rostlinné části byly ponořené v tekutině. Potom ji postavte na stinné místo a nechte 6 týdnů uležet. Během této doby lahev často protřepávejte, výrazně to napomůže louhování a uvolní se všechny esence. Poté je ocet připraven k použití. Kdo chce, může ho ještě přefiltrovat, ale není to nutné.

Bylinkový olej

V tomto případě se vše odehrává od kvalitního oleje, jak jinak. Záleží čistě na vás, jestli zvolíte slunečnicový, olivový nebo řepkový. Na 250 mililitrů oleje připadne hrst bylinek, klidně si vyberte nějakou z výše zmíněných.

Polovinu oleje nalijte do pánve, přidejte byliny a na středním plameni je pomalu zahřívejte asi 5 minut. Občas směs promíchejte, ale jakmile uvidíte bublinky, stáhněte teplotu. Nesmíte olej přepálit! Poté ho přelijte do mísy společně se zbylou polovinou a nechte zchladnout. Vychladlý olej přeceďte přes gázu nebo kávový filtr. Zbývá už jen nalít do uzavíratelné sklenice a pro ozdobu třeba přidat snítku nějaké rostlinky.

Bylinkové pesto

Receptů existuje požehnaně, ale třeba meduňkové je zkrátka vynikající. Pozvedne chuť těstovin, naloženého masa před grilováním, omáček i zeleniny. Je rychlé a snadné, tak proč se na to rovnou nevrhnout? Připravte si 50 mililitrů olivového oleje, česnek a hrst nasekané meduňky.

Postup? Rozmixujte všechny suroviny a pesto je na světě. Nebojte se experimentování a bez obav do něj přihoďte jakoukoli další ingredienci, například sekané oříšky, slunečnicová semínka či sezam. Nebudete litovat!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat