Prostreno.cz

Růže není jen na okrasu. Prospěje játrům i pleti

Růže se zdaleka nehodí jen k dekorativním účelům. Vždyť z jejich nádherně vonících korunních plátků či šípků se dá ledacos připravit! Co říkáte třeba na růžový ocet, pleťovou vodu nebo léčivý nápoj?

Růže ke kosmetickým účelům využívala už královna Kleopatra. Medicína i lidové léčitelství si je zase nemůže vynachválit jako bohatý zdroj vitaminů, katalyzátorů a biostimulátorů důležitých k upevnění zdraví. Jsou tedy nejen krásné, ale mají i léčivé schopnosti! Až přijde čas růží, myslete na to, že nemusejí končit jen ve váze. Jak se s nimi dá naložit?

Růžový ocet, pomocník do kuchyně

Suroviny: Hrst čerstvých růžových plátků a1/2 litru octa z bílého vína. Růžové korunní plátky přidejte do lahve s octem a nechte šest týdnů vyzrávat na stinném místě. Příležitostně je protřepejte a po uplynutí doby přeceďte. Odměnou za čekání vám bude výborné ochucovadlo, které se dokonale hodí do zelených salátů.

Růžový čaj, zdraví v každé kapce

Vrchovatou lžičku podrcených okvětních plátků louhujte 15 minut ve vodě, která prošla varem, následně sceďte. Co dokáže tenhle lahodný nápoj? Zázračné látky obsažené v růži zvyšují odolnost cév, snižují hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují látkovou výměnu, preventivně zvyšují odolnost proti nachlazení. Také pomáhají při infekčních onemocněních a nervové podrážděnosti.

Růžová pleťová voda, zkrášlující poklad

20 gramů čerstvých okvětních lístků přelijte šálkem vroucí vody, po 20 minutách přefiltrujte a tekutinu nalijte do tmavé nádoby. Vodu nanášejte ráno i večer na zcela vyčištěný obličej, krk i dekolt. Tohle vlastnoručně vyrobené tajemství zlepšuje krevní oběh, působí proti stárnutí, stahuje póry a urychluje léčbu kožních zánětů i akné.

Šípkový jaterní nápoj

Suroviny: 1 kilogram rozdrcených čerstvých plodů (nebo 500 gramů sušených), 1/2 kila cukru a 5 litrů vody. Smíchané ingredience nechte odstát na teplém místě 6 dní. Pak hned můžete provést první degustaci. 3 lžíce denně se užívají při nedostatečné činnosti jater, po žloutence, při zácpě i jako prostředek proti únavě.

Šípkový vitaminový odvar

Odvar ze šípku lze popíjet dvakrát denně po jídle ve formě vitaminové bomby, která posiluje celkovou obranyschopnost organismu. Vědecky potvrzeno! To zní jako efektivní přírodní prostředek, co strčí do kapsy kupované nakopávače imunity…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat