Prostreno.cz

Vyrobte si domácí smrkový sirup

První pomoc v jedné skleničce? Ve spíži už jistě máte pampeliškový sirup (neboli med), tak aby mu nebylo smutno, pořiďte mu bratříčka – sirup smrkový, připravovaný zastudena.

Smrk ztepilý, jehož není třeba dlouze představovat, se vyskytuje v severní Evropě a ve vysokých horách střední Evropy, přičemž v nížinách je hojně vysazován jako lesní strom. Za sbíranou část se považují mladé špičky výhonů a semena, čehož si právě v tomto období můžete všimnout.

Semena coby křupavá dobrota

Víte, že…

Pozor na sběr smrkových výhonků ve volné přírodě. Lesníci to neradi vidí a může hrozit i pokuta. Ideální je domluvit se s nimi předem a samozřejmě se ke stromkům chovat zdvořile a šetrně.

Čerstvě vyrašené špičky výhonů se na jaře zaštipují a využívají jako koření do různých jídel. Mají totiž až překvapivě výraznou citronovou chuť. Ochutnejte… Vynikající je i smrkový čaj. Co je možná překvapivé, tak semena se dají chroupat syrová (za předpokladu, že jsou zbavená kožovitých křidélek) nebo pražená.

Pokud je chcete otestovat, nasbírejte ještě zavřené šišky a nechte je v teplé místnosti nebo v troubě otevřít a semena vyjměte. A víte co? Když už u toho smrku budete, natrhejte si i ty mladé výhonky, které obsahují velké množství vitaminu C. Dají se totiž svařit s cukrem a zredukovat na hustý sirup. Postup zastudena je ale přece jen šetrnější. Jak na to?

Domácí lékárna vždy připravena!

Maximálně pět centimetrů dlouhé výhonky (na sklenici sirupu spotřebujete polovinu sklenice výhonků, přibližně stejné množství cukru a půlku citronu) omyjte ve studené vodě a nechte okapat. Vymyjte připravené lahve a vrstvěte: výhonky, cukr, kolečka citronu. Opakujte, až je sklenice plná. Obsah trochu stlačte, sklenici uzavřete, dejte na prosluněné místo a nechte tři týdny odpočívat.

Počítejte s tím, že tekutina změní barvu na hnědou a zlatou, a také začne houstnout. Po třech týdnech takto vzniklý sirup přeceďte přes jemné sítko nebo ještě lépe plátýnko, slijte do lahviček, dobře uzavřete a uložte na suché a chladné místo. Sirup se užívá k dochucení sladkých jídel a některých nápojů (například čaje), pomáhá při nachlazení, kašli, posiluje imunitu a působí jako životabudič.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat