Prostreno.cz

Správné vaření a skladování brambor

Co dělat, aby nečernaly? Proč jsou sladké a jaká teplota je pro ně akorát? Jelikož brambory patří k základům každé kuchyně, tohle byste o nich měli vědět!

Brambor, nebo brambora? Žádná záhada to není. Podstatné jméno brambor, respektive brambora, patří do nevelké skupiny jmen tak zvaných obourodých, to znamená, že může mít tvary různých rodů. Věděli jste to?

Není brambor jako brambor

Základní rozdělení je na nové brambory a brambory vhodné na uskladnění, pozdní, přičemž právě nové obsahují přibližně dvojnásobné množství vitaminu C. Brambory jsou rovněž zdrojem vitaminů B1, B6 a kyseliny listové, draslíku a železa. Obsahují i vlákninu a všichni v redukčním režimu oceňují i jejich kalorickou hodnotu – 100 g vařených brambor má pouhých 300 kJ. Co víc dodat?

Jak brambory skladovat?

K uchovávání jsou vhodné brambory podzimní, které jsou vhodné na uskladnění. Rozhodně to však neznamená, že si „pytel“ přinesete domů a šoupnete ho někam do spíže. Ještě než brambory uložíte, je vhodné nechat je trochu „aklimatizovat“ v nějaké temné, ale dobře větratelné místnosti s teplotou okolo 17 °C. (Temné proto, že se na nich nezačne tvořit jedovatý solanin.)

Poté by se měly skladovat při teplotách okolo 5–8 °C. V teplejším prostředí pochopitelně začnou klíčit, ztrácet vlhkost a hnít. V případě, že teplota naopak klesne pod pět stupňů, můžete počítat s namrzáním a sladší chutí brambor. A kde je ono ideální místo? Sklep. Pokud ho nemáte, brambory se dají uskladnit v lodžii a dobře izolované bedně. I takhle přečkají.

Rituál, který není zase až banální

Brambory se vkládají do vroucí osolené vody (na 1 kg brambor připadá asi 10 g soli), kterou můžete i mírně okyselit (brambory si tak lépe zachovají vitamin C). Co se týče „obalu“, platí, že když se brambory vaří ve slupce, zůstane v nich až 90 % původního obsahu zmíněného vitaminu.

Tipy, které ulehčují vaření i život

  • Nové brambory se lépe škrábou, pokud je na pár minut namočíte do slané vody. Máte-li v plánu připravit z nich hranolky, nakrájejte je na požadovaný tvar, vložte do mléka, osušte a smažte do zlatova.
  • Jestli vás obvykle trápí spíš chuť starých brambor, vylepšete ji přidáním kmínu, lžičky octa nebo vývaru.
  • Nevyplácí se před uskladněním odstraňovat z brambor klíčky, protože pak černají.
  • Jestliže se potýkáte s černáním nebo modráním nastrouhaných starých brambor, vždy k nim do mísy přidejte trochu citronové šťávy, nebo je ihned promíchejte s trochou mléka.




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat