Prostreno.cz

Zahušťování svíčkové, koprové a rajské omáčky

Tyhle tři nejoblíbenější české omáčky patří k tuzemským pokladům. Jak a čím je zahušťujete? A víte, po čem se omáčky rychleji kazí?

Mezi nejčastější a oblíbená zahušťovadla většiny omáček patří máslová jíška, sádlová jíška, hladká mouka napřímo, rozkvedlaná hladká mouka ve vodě či v mléce nebo ve smetaně. Často se také používá bramborový nebo kukuřičný škrob, přičemž u všech těchto způsobů by se omáčka měla vařit nejméně patnáct minut po zahuštění vyjmenovanými ingrediencemi.

Na pečivo s rozumem

Nutno dodat, že třeba takový gulášek skvěle chutná po zahuštění chlebovými kůrkami nebo jiným pečivem. Tento způsob se však nedoporučuje v případě, když chcete omáčku déle uchovávat. Po pečivu se totiž rychleji kazí. Pokud tedy pečivo, tak zahustit a sníst.

Jíška není to jediné

Víte, že…

Při zahušťování pokrmů jakýmkoli způsobem se zvyšuje energetická hodnota připravovaného jídla. Vždy je tedy třeba přihlédnout k faktu, komu je omáčka určená.

Mezi méně tradiční způsoby patří i zahušťování sušenou bramborovou kaší (třeba i bezlepkovou), jejíž cena se pohybuje okolo 21 korun za 150 gramů. Jestli je to lepší varianta, než rozmixovaná zelenina, která dodržuje všechna pravidla bezlepkové diety i stravování malých dětí, musí posoudit každý sám.

Co hrozí koprovce s vejcem?

Riziko neúspěchu hrozí i u jiných typů omáček, například oblíbené koprové, do které někteří přidávají žloutek a smetanu. V tomto případě se žloutek ve smetaně a trošce omáčky rozkvedlá a přidá do zbylé omáčky. Pokud však obsah hrnce prudce přivedete k varu, žloutek se srazí. Proto je nutné omáčku ohřívat na mírném plameni. (Obecně se pokrmy zahuštěné jíškou připravují v silnostěnných nádobách, aby se snadno nepřipálily.) A jaká hustota je žádoucí?

Konzistence tak akorát

Omáčka řídne, proto jí připravte o něco hustší, popřípadě do ní přidejte nasekané okurky, papriky nebo rajčata. Jestli je omáčka zahuštěná správně, poznáte tak, že na zadní straně vařečky by měla při stékání omáčky zůstávat její slabá vrstva.

Pokud si nevíte rady, jak se zbavit škraloupu na jejím povrchu, rozpusťte na ní kousek čerstvého tuku, třeba másla. A jak všechny ta rajské nebo koprové ohřívat?

Omáčky ohřívejte na mírném plameni a husté krémové, u nichž hrozí riziko připálení, postavte do vodní lázně a pozvolna zahřívejte. Po takové omáčce, která se jistě zanedlouho dostane na váš stůl, se pak jen zapráší.

Co se týče skladování, omáčky nechte přikryté a v chladu. Zároveň je chraňte proti světlu. Zároveň si nelamte hlavu, pokud vám ujede ruka a omáčku přesolíte. Přidejte do ní syrový oloupaný brambor a povařte. Dobrou chuť!

Zdroj: www.howtodoit.com, www.kitchenmag.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat