Prostreno.cz

Brambory. Jaké triky s nimi ještě neznáte

Zlepšováků na vaření není nikdy dost, viďte? Co takhle preventivní opatření proti rozvařeným knedlíkům nebo popraskaným bramborám? I odlehčené bramboráky a fígl s kypřicím práškem stojí za pozornost…

Brambory jsou u nás nejoblíbenější přílohou. Potvrzuje to nejen pohled do sklepů českých domácností, ale také statistiky. Z nich vyplývá, že čtyřčlenná rodina sní v průměru 290 kilogramů této zemědělské plodiny za rok. To už je pořádná hromada! Také na ně nedáte dopustit? Pak se vám jistě budou hodit nápady, jak je vylepšit a ušetřit si práci při jejich přípravě. Dávka inspirace je tady…

Odlehčené bramboráky? Vsaďte na sezam

Bramborák je výtečná záležitost, ale co si budeme povídat, do zdravé stravy rozhodně nepatří. Chcete mít o něco menší výčitky? Přidáte-li do těsta dvě lžíce sezamových semínek, nebo část mouky nahradíte ovesnými vločkami, máte hned lehčí variantu. Pro extra jemnost i křupavost do těsta můžete vmíchat i lžíci tvarohu.

Bramboráky ve zlatavém kabátku

Určitě jste už někdy zkusili bramborák s cuketou, nebo se zelím. Jenže co taková mrkev? I ta se totiž hodí! Stačí před smažením do těsta nastrouhat jeden kousek, což výslednému pokrmu dodá netradiční a zajímavou barvu.

Ukázkové knedlíky

Výroba domácích bramborových knedlíků sice není žádná věda, ale to neznamená, že se proces podaří vždycky. Občas se rozpadají, nedrží pohromadě a celkově nespolupracují. Hlavně ve chvílích, kdy takovou stávku potřebujete ze všeho nejméně. Nasypte do vroucí vody dvě lžíce hladké mouky, to zabrání katastrofě.

Oškrábané brambory navíc. Co s nimi?

Nechali jste se v počtu trochu unést, celou várku poctivě oškrabali a pak vám došlo, že je to porce jako pro regiment? Bez problému, ony se vám nezkazí. Zkrátka je uložte do chladničky ve vodě, ve které se vařily, a nezapomeňte na kapku octa.

Křupavé brambory jako od šéfkuchaře

Pokud chcete podávat vařené brambory, ale opečené do křupava, posypte předvařené plátky před opékáním z obou stran moukou. Poté nechte chvíli odležet – a můžete se dát do díla.

Brambory bez prasklin

Máte rádi recept „na loupačku“? Kdo také ne, večeře je téměř bez práce a ještě rychle hotová. Až na tuhle dobrotu dostanete chuť, kápněte do vody trochu octa – zaručeně vám nepopraskají.

Urychlovač vaření

Když máte na spěch a brambory se „jako na potvoru“ vaří pomalu, přidejte k nim do hrnce jeden kypřicí prášek do pečiva. Nebojte, na jejich chuť to nebude mít žádný vliv, vy si ale výrazně zkrátíte čas strávený u plotny.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat