Prostreno.cz

Vychutnejte si jedlé květy zahradních růží

Máte na zahrádce růže? Růže jsou nejen okrasou zahrádek, ale také jejich okvětní, které můžete zužitkovat i v kuchyni. Máme pro vás hned několik oblíbených receptů. Vyzkoušejte růžovou bowli, víno z květů nebo rovnou zavařeninu.

Květy planě rostoucích i botanických druhů se dají využít ke kuchyňským, léčebných i kosmetických účelům. O těch kosmetický jsme vám již říkali a dnes se zaměříme na ty kuchyňské.

Růžové lístky podle druhu růže obsahují silice, flavonoidy, antokyany a 10–25 % tříslovin, vitaminy a enzymy. Sbírají se květní lupínky těsně před rozkvětem, které můžete usušit anebo je rovnou zužitkovat v kuchyni. Například čaj z květů má kladný vliv na dobrý spánek. Dokonce v arabských zemích se používá do moučníků, ale například i ke kuřeti. A jaký recept vyzkoušíte vy?

Růžová bowle

Budete potřebovat: hrst plátků růží, 1 l růžového vína, 1 l bílého vína, 1 láhev sektu nebo sodovky, 5 lžic cukru.

Růžové lístky rozdrťte s cukrem a dejte na 20 minut do lednice. Poté přelijte 0,5 litru bílého vína a nechte 2 hodiny odležet. Lístky sceďte a víno přelijte do nádoby na bowli, zalijte vychlazeným růžovým i zbylým bílým vínem. Těsně před podáváním dolijte sekt nebo sodovku. Nakonec bowli ozdobte okvětními lístky růží.

Víno z květů růží

Budete potřebovat: 2 l květních plátků (využíváme červené převislé a pnoucí růže), 4 l vody, 1,5 kg cukru, 1 ks pomeranče – čerstvá šťáva, 2 ks citronů – čerstvá šťáva, kvasinky.

Očištěné plátky růží dejte do připravené nádoby – demižonu. Vodu svařte s cukrem, vychladlé nalijte na květy, přidejte šťávu z citronů a pomeranče a vzklíčené vinné kvásky. Nechte kvasit pod kvasnou zátkou. Po dokvašení stáhněte hadičku do jiného demižonu nebo lahve, nechte ještě týden dokvasit pod kvasnou zátkou a poté stočte do lahví. Víno zraje několik měsíců.

Zavařenina z růží

Budete potřebovat: 1/2 kg plátků růží, 1 kg cukru nebo medu, 1 citron – čerstvá šťáva, 1 sklenice vody.

Očištěné plátky růží pokrájejte nadrobno, smíchejte s polovinou cukru či medu a nechte prosladit 1–2 dny. Ze zbylého cukru či medu svařte sirup, přidejte citronovou šťávu a připravené plátky růží a pomalu vařte, dokud zavařenina nezhoustne. Horkou marmeládu plňte do skleniček, dobře uzavřete a obraťte dne vzhůru.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat