Prostreno.cz

Správné smažení masa na řízky k obědu

I když léto nahrává grilovačkám, leckdo nepohrdne ani řízkem podávaným k nedělnímu obědu. Patříte v kuchyni k začátečníkům a hledáte ty nejlepší způsoby, jak maso obalit a usmažit? Pak se vám budou hodit tyhle tipy k nezaplacení!

Spotřeba masa v České republice se pohybuje okolo 75–78 kg na jednoho obyvatele za rok, včetně ryb. Už vám steaky a hamburgery z grilu doslova lezou krkem? Obalte a smažte tak, aby to nebylo cítit po celém bytě. Ale zpět na začátek. Ke smažení se hodí spíš světlá masa. A co dál?

Zásoby z ledu

Pokud maso vyndáte z mrazáku, je nutné jej před smažením částečně rozmrazit, protože jinak na povrchu zvlhne a obal bude odpadávat. Tak mu dejte čas a nic neuspěchejte, popřípadě si zajistěte pomoc u mikrovlnné trouby.

V případě, že milujete těstíčka, připravte si jedno husté z hladké mouky, vajíčka a špetky soli. Maso v něm ihned namáčejte a vkládejte do rozpáleného tuku. Příznivcům tolik oblíbených trojobalů zase lze doporučit, aby maso bylo otřené utěrkou nebo papírovým ubrouskem a obalené v hladké mouce, vejcích a strouhance.

Co s již obaleným?

Doteď je to většinou všem jasné, nicméně víte, jak dosáhnout toho, aby maso nenasáklo tuk a aby se nepřipalovala strouhanka? Po trojobalu maso namočte do rozšlehaného bílku. Bodem k dobru je i čerstvá strouhanka, která zajišťuje křehkost masa. Křupavější obal zase zajistí výměna hladké mouky za hrubou.

Mezi další nepsaná pravidla patří i fakt, že jakmile je maso usmažené, mělo by se ihned sníst. Jakmile totiž navlhne, už není tak skvělé. V případě, že k tomu z nějakého důvodu nedojde, ohřejte maso v troubě, nebo si připravte kousek tuku a porci znovu lehce osmažte. Křupavosti jako předtím sice nedosáhnete, ale je to dost lepší, než dát maso třeba nad páru. Připomíná pak ohebný pendrek. A co otázka samotného smažení?

Jaká teplota je ideální?

Litinová tlustostěnná nádoba je to pravé. V ní se totiž tuk u dna nepřipaluje. Pochopitelně, že tuk by měl být řádně zahřátý. To se pozná tak, že do něj vložíte špetku strouhanky. Pokud zpění, je všechno v pořádku – můžete do akce. Snažte se přitom dodržet teplotu do 180 stupňů Celsia. Nad tuto hodnotu už se tuk přepaluje. (Pokud máte řízků celou mísu, v průběhu smažení tuk vyměňte za čerstvý.) Mimochodem, právě řízky by se měly smažit okolo sedmi minut na jedné straně. Po uplynutí této doby je otočte a dosmažte.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat