Prostreno.cz

Začátečnické chyby při zavařování hojné úrody zeleniny

Ještě jste nikdy nezavařovali a chystáte se to letos napravit? Dobře děláte, však vám zásoby v zimě přijdou k duhu! K jejich vytvoření stačí znát jen jednoduchý recept na slaný i octový nálev a pár základních kroků!

Je úroda ze zahrádky nad očekávání bohatá? Pak vás jistě napadlo, co dělat s takovým množstvím zeleniny, které nemůžete zkonzumovat ani omylem. Nejlepším způsobem uchovávání darů přírody je bezpochyby zavařování. Víte ale, jak udělat nálev a jakých pravidel se při celém procesu držet?

Vyberte jen vhodné kusy

Revize zásob? Něco v tom smyslu. Použijte jen zdravou, co možná nejčerstvější, dobře očištěnou a upravenou zeleninu. Opravdu se vyplatí provést důkladný výběr, nevhodných adeptů se zbavit, nebo je využít jiným způsobem.

Okurky. Proč je propichovat?

Okurky asi hodinu předem namočte v chladné lázni a poté je pod prudkým proudem vody opláchněte a dočistěte kartáčkem. Ty s průměrem větším než 3 cm několikrát propíchněte vidličkou – zabráníte tak krabatění, nebo chcete-li „bačkorovatění“. Pokud se chystáte na okurkové řezy, doporučujeme navýšit dávku octa v nálevu, a přidat do sklenice i nakrájenou cibuli, snítky kopru, popřípadě křen či feferonku.

Předvaření. Kterých druhů se to týká?

Celer, kedlubny, mrkev i petržel je třeba před sterilací povařit. Stejná pravidla platí i pro květák a zelí, které byste měli „zahřívat“ dvě až čtyři minuty v nezakrytém hrnci. Bezprostředně potom je také zchladit ve studené vodě. Přijde vám to zbytečné? Ještě to nezavrhujte, tímhle způsobem se totiž zbavíte přítomných čpavých látek.

Chutná směs? Skvělá je ta s houbami

Zelenina je samozřejmě výborná, ale u páté sklenice už to může být tak trochu nuda. Zkuste ji smíchat s houbami, nebudete litovat! Lesy praskají ve švech, a pokud se budete držet poměru 60 % hub, 20 % papriky a 20 % cibule, rozhodně nic nezkazíte.

Nálev není žádná věda

Můžete si zvolit, jestli vaší chuti lahodí spíš octový nebo slaný nálev. V případě slaného je ideální poměr 3 dkg soli na 1 litr vody, u octového nešlápnete vedle s jedním dílem 4 % octa a dvěma díly vody. Láká vás sladkokyselý? Připravte si zhruba 25 g soli, 70 g cukru, 180 ml octa a 50 ml kořeněného macerátu, ingredience pak doplňte vodou do 1 litru.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat