Prostreno.cz

Oleje v kuchyni. Jak si s nimi usnadnit práci

Protože s nějakým druhem oleje přicházíte do styku každý den, možná byste přivítali pár babských rad ohledně jeho používání. Už jste slyšeli o té s párátky nebo syrovou mrkví? A co teprve fígl s gumičkou!

Olej se najde v každé domácnosti. Vždyť bez něj by vaření vůbec nešlo! Také vás občas dohání k šílenství jeho prskání na pánvi, nebo pohled na zakalenou láhev, ve které ho skladujete? Pak se vám jistě budou hodit tyto osvědčené olejové zlepšováky!

Konec mastným prstům. Jednou provždy

Kolikrát už jste po uchopení lahve s „tekutým zlatem“ měli mastné ruce, což vám pořádně zhoršilo manipulaci s ostatním kulinářským náčiním? Raději ani nepočítat. Pokud však najdete doma obyčejnou a nepoužívanou gumičku, může být tento scénář minulostí. Zkrátka s ní omotejte hrdlo nádoby – a je po problému. Tato malá vychytávka zachytí všechny unikající kapky mastné tekutiny a udrží sklo v trvalé čistotě.

Zakalený olej napraví sůl

Když se olej zakalí, ve většině případů je to následek příliš chladné teploty, ve které se mu pobyt dvakrát nezamlouvá. Zdravotně závadná tato „ozdoba“ sice není, ovšem co si budeme namlouvat, estetická stránka je poněkud nezvyklá. Jak to napravit? Nejrychlejší a nejjednodušší řešení je špetka soli. Stačí malé množství slaného ochucovadla a chvilka času. Nevěříte?

Prevence prskání? Naštěstí existuje

Pár dřevěných párátek, trocha soli nebo několik koleček syrové mrkve – stačí si vybrat. Všechny tyto tajné ingredience uklidní situaci na pánvi tak, aby se olej nepřepaloval, neprskal a celkově „nevyváděl“. Takhle budete v bezpečí vy a vlastně i celá večeře!

Olej z tuňáka? Plýtvat s ním je hřích

Máte ve zvyku otevřít konzervu s rybou a přebytečný olej poslat do nálevky ve dřezu? Chyba. I tento pro vás odpadní materiál vám ještě může skvěle posloužit. Třeba na ochucení těstovin, pomazánky nebo pizzy. I pár kapek svede divy, však se o tom sami přesvědčíte na vlastní chuťové buňky.

Olej s česnekem? To je dobrota

Chcete z obyčejného oleje vytvořit neobyčejný? Přidejte k němu pár stroužků oloupaného a rozkrojeného česneku. Po pár dnech odpočinku bude aromatický výtvor připraven k použití. A že možností, jak ho využít, není málo…

Na skvrny platí mouka

Stala se vám malá nehoda? Nevadí, ani tak se nemusíte s vaším oblíbeným kouskem oděvu loučit. Flíčky od oleje vyčistíte tak, že na ně nejprve nasypete žitnou mouku, která nadělení „vysaje“. Zbytky prášku poté vykartáčujte a vyperte obvyklým způsobem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat