Prostreno.cz

Vaření květáku bez typicky smradlavému odéru

Máte květák rádi, ale zápach v celé domácnosti po jeho vaření už vám příliš nevoní? Předcházejte mu pomocí chleba a vlašských ořechů. Při jeho obalování se zase vyplatí mít po ruce dětskou krupičku. K čemu? To se hned dozvíte!

Květák si se zdravím vyloženě rozumí. Obsahuje spoustu sodíku, vitaminu B a C, také nerozpustné látky a kyseliny, jež jsou prospěšné pro celý organismus. Kupujete ho často? Dobře děláte, odborníci na výživu by vám s radostí udělili pochvalný puntík. Víte ale, jak květáku prodloužit trvanlivost a zachovat při vaření jeho barvu? No vidíte, od toho jsme tady zase my. Jaké triky by se vám u sporáku mohly hodit?

Delší čerstvost? S pomocí vody zaručeně

Aby květák zůstal co možná nejdéle svěží, dejte ho po uříznutí ze zahrádky (pamatujte na to příští sezonu) či zakoupení v obchodě do misky s vodou, spodní stranou dolů. Před vlastní přípravou ho nezapomeňte ponořit na deset minut do osolené vody, aby spolu s nečistotami vyplaval i všechen hmyz.

Žádný zápach při vaření

Nebudeme si namlouvat, že po tepelné úpravě květáku se v kuchyni ještě hodnou chvíli nevznáší typický zápach. Nechcete nastydnout následkem dlouhého větrání? To dá rozum. Zatněte tedy zápachu tipec již v zárodku! Tajný fígl je kousek chleba v gáze přidaný do hrnce, nebo pár vlašských ořechů i se skořápkou. Tohle pohltí naprosto všechno, co vám dvakrát nevoní.

Barva, která vydrží

Na přitažlivosti pokrmu si potrpí nejen kuchařky, ale pochopitelně i strávníci. A barva jídla je samozřejmě to první, čeho si mnozí všímají! Pokud do vody při vaření květáku vmícháte polévkovou lžíci mléka nebo trochu citronové šťávy, zůstane nádherné bílý, což mu jen přidá na lákavosti. Už žádné mdlé odstíny, jež budí dojem posledního zeleninového tažení!

Jemnější chuť? Překvapivě sladidlem

Věřili byste tomu, že jediná kostka cukru dodá této dobrotě o poznání jemnější příchuť? Neváhejte ji tedy použít a v horké vodě důkladně rozmíchat. Nemusíte se bát, touto ingrediencí rozhodně nic nepokazíte a přeslazení pokrmu opravdu nehrozí.

Křupavější obalované růžičky. Můžete je mít

Obalovaný květák patří mezi hodně oblíbená jídla. Chce to tedy trochu práce a nepořádku, ale ve výsledku to za to stojí! Chcete mít křupavější kousky? Použijte během obalování místo klasické strouhanky dětskou krupičku. Tato nenápadná výměna vás ve všech směrech překvapí.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat