Prostreno.cz

Důmyslné triky na pečení piškotového těsta

Občas vám v troubě klesne – stejně jako vaše sebevědomí, když vidíte to nadělení? Nedaří se vám „vytvořit“ nadýchané těsto? Nezoufejte, poradíme, jak předejít všem katastrofám – třeba i s pomocí makaronů!

Teorii na přípravu piškotového těsta zná asi každý. Nějaká ta mouka, vejce, popřípadě kakao a sekané ořechy, trocha toho času a také trpělivosti. Jenže co praxe? Pokud v ní trochu „pokulháváte“, možná byste uvítali bleskové školení, jehož tajné triky vám pomohou vykouzlit to nejnadýchanější a nejlahodnější pečivo, po kterém se jen zapráší. Berete? Výborně, dejme se tedy do práce…

Hebkost zajistí tuk. Důležité je ale načasování

Chcete-li se radovat z piškotového moučníku, který svou vláčností bere dech, zkuste tento trik. V čem spočívá? Těsně před dokončením doplňte do těsta několik kapek rozehřátého tuku. Aby byl korpus na dort opravdu kyprý a lehký, zapíchněte do něj pár makaronů potřených tukem. No vážně, to byste nevěřili, co svede pár otvorů, kterými uniká pára! A nemějte obavy, po vychladnutí je snadno odstraníte bez jakéhokoli narušení vašeho mistrovského díla.

Pravé piškotové těsto našich babiček

Chcete se inspirovat od těch nejpovolanějších? Nahlédněte s námi do kuchařek našich babiček. V těch je jednoduchá příprava popsána jasně – kolik váží čtyři vejce, tolik cukru. Váha třech vajec je zase adekvátní k množství mouky. Vejce opatrně rozdělte, žloutky utřete s cukrem, pak zlehka přimíchejte tuhý sníh z bílků současně s moukou, kterou je nutné přidávat po lžících. Tak takhle se to, vážené dámy, dělávalo postaru. Jaké další fígle by se vám ještě mohly hodit?

Tajemství nadýchanosti? Odhaleno!

Možná se při pečení dopouštíte chyby, která vás stojí ztrátu nadýchanosti připravované dobroty. Vymazáváte kromě dna i stěny plechu? To je právě ono. Ty z toho vynechte a soustřeďte se pouze na dno. Jedině tak bude piškot vysoký a načechraný. Dobře, tohle už tedy víte, jak ale zajistit, aby dezert „neklesl“ po pár horkých chvilkách v troubě?

Těsto, co neklesá? Dejte mu čas

Jedno moudré úsloví praví, že trpělivost přináší růže. A tady to platí dvojnásob! Neotevírejte dvířka trouby příliš brzy, protože horlivost se nevyplácí. Změnou teploty má totiž pečivo, obzvlášť to z kynutého těsta, tendence „padat“. Jenže na pomyslné nohy už se nepostaví! Právě proto vždy vyčkejte, až piškot začne růžovět, teprve pak můžete nakouknout dovnitř. Do té doby jej rozhodně nevyrušujte…

Zdroj: www.cookingtips.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat