Prostreno.cz

Příprava nápoje z ananasové slupky

Na slupce ananasu by si jeden vylámal zuby, ale to pořád ještě neznamená, že se s nimi nedá naložit ve svůj prospěch. Co takhle použít je jako základní ingredienci na přípravu ledového či horkého čaje? I to je možné!

Všichni víme, že ananas nabízí spoustu zdravotních výhod – včetně prevence srdečních onemocnění, posílení imunity, podpory hubnutí a rovněž detoxikace organismu. Také jste si oblíbili jeho sladce kyselou chuť i všechny benefity, které z jeho konzumace plynou? Pak by vás mohlo zajímat, že tropický drahokam se dá zužitkovat úplně celý. Ano, to znamená i se slupkami! Proč to není odpad, i když si to celá léta myslíte?

Nedejte na první dojem

Zdánlivě zbytečný a bezúčelný svrchní „kabátek“ plodu ananasovníku chocholatého obsahuje celou řadu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Nutno dodat, že se v něm nachází i kyselina glykolová, která citlivým jedincům může vyvolat podráždění pokožky. Pokud však do této kategorie nepatříte a konkrétně váš ananas byl ekologicky pěstovaný, nestojí mezi vámi a výživnými látkami ve slupce žádná překážka. Jak je ale dostat do jednoho nápoje? Nic moc složitého, stačí se držet manuálu a pár jednoduchých kroků.

Pravidlo první? Nasbírejte materiál

Pokaždé, když si přinesete domů ananas, ho jistě důkladně omyjete pod tekoucí vodou, viďte? To je správně a rozhodně tento očistný proces nepodceňujte. Vlastně, věnujte mu ještě větší pozornost, abyste všechny nastřádané slupky mohli bez obav uložit do mrazáku. Až přijde čas a „sbírka“ se trochu rozroste, nechte slupky rozmrazit na pokojovou teplotu.

Hrnec, voda a sporák. Přesně v tomto pořadí

Rozmrazené kusy kůry vložte do většího hrnce a zalijte je vodou. Množství pochopitelně záleží na tom, kolik ananasů jste oloupali, ale na jeden kus by měl připadnout zhruba litr vody. Obsah nádoby přiveďte k varu, poté plotýnku vypněte a ještě tak deset minut nechte tekutinu „dojít“.

Jakmile nápoj zchladne, můžete degustovat první doušky. Jako dochucovací ingredience se perfektně hodí trocha medu. Zbytek si klidně uchovejte v ledničce, odkud ho v případě potřeby prostě vytáhněte, a buď drink přihřejete v mikrovlnce, nebo ho popíjejte studený, třeba s kostkou ledu. Posílíte si imunitní systém, prospějete svým kloubům, zpomalíte proces stárnutí a navíc podpoříte úbytek nechtěných kil. Jdete do toho?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat