Prostreno.cz

Úlevu od ekzému přinese doma vyrobený uklidňující krém

Zase vás ekzém svědí natolik, že si už nevíte rady, jak zaměstnat ruce, abyste se neškrábali? Můžete se vrhnout do přípravy domácího krému, který vaše pokožka jenom uvítá! Máte doma kokosový olej a bambucké máslo?

Svědivý chronický kožní zánět, jinak zvaný jako ekzém, je pěkná šlamastyka. Zvlášť teď v zimě, když chladné počasí a nepříznivé vlivy pokožku o to více vysušují, čímž dochází ke zhoršení ekzému. Kdekdo by vám nejspíš poradil nějaké „mazadlo“, které kůži zvlhčí, takže svědění postižené oblasti by nemělo být tak dramatické. Ano, zní to sice hezky a v zásadě logicky, pravdou však je, že ne každý přípravek je vhodnou první pomocí. Proč?

Spása převlečená za dráždivý alkohol

Krém na ruce nebo tělové pleťové mléko? K takovému řešení se spousta pacientů trpících ekzémem uchyluje poměrně často. I když je vidina úlevy silnou motivací, přesto zde platí rčení „dvakrát měř, jednou řež“. Nic proti zmíněné kosmetice, ovšem hlavní potíž je v tom, že leckdy obsahuje alkohol a přidané chemické esence, díky nimž tak lákavě voní.

Přesně tyto složky mohou stav už tak podrážděné pokožky ještě o něco zhoršit. Tak co teď? Pokud se vám nechce utíkat k dermatologovi, v jehož čekárně prostojíte důlek, ale kůže vás svrbí „jako ďas“, existuje ještě jedna možnost. Proč si uklidňující prostředek nevyrobit vlastními silami? Není to vůbec tak složité, jak se může zdát!

Co je třeba? Pouhé 4 ingredience

Připravte si půl šálku kokosového oleje, který tak báječně hydratuje. Dále stejné množství bambuckého másla, co má pod palcem zase regeneraci. Zbývá už jen 20 kapek levandulového esenciálního oleje, jež má schopnost tišit záněty a 10 kapek esenciálního oleje z čajovníku. Ten je pro změnu pověstný svými antibakteriálními schopnostmi. To je vše, nyní se můžete směle vrhnout do práce.

Manuál krok za krokem

Ve větším hrnci nejprve dejte vařit vodu. Nutno dodat, že byste ji měli pouze prohřát, aniž by došlo k varu. Do jiné a menší nádoby následně přidejte kokosový olej s bambuckým máslem – tu pak vložte do velkého hrnce, aby vznikla vodní lázeň. Jakmile se obě přísady vlivem tepla krásně rozpustí, je čas položit jejich směs někam stranou. Dokud je ještě teplá, vmíchejte do ní oba esenciální oleje. A tím to končí!

Pokud už se nemůžete dočkat, až vzniklý krém budete moci vyzkoušet, nechte ho vychladit v lednici, čímž trochu ztuhne a upraví se jeho konzistence. A přesně toto místo je také nejvhodnější k jeho pozdějšímu uchovávání…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat